середа, 04 червня 2008 07:10

На СНІД хворі 768 тернополян

Здати кров на визначення статусу ВІЛ-інфікованого могли всі жителі Тернополя. Акцію проводили добровільно, анонімно та безплатно.

— Наші машини їздили по усіх мікрорайонах міста. Кров здали 27 тернополян, — каже 45-річний Володимир Носко, головний лікар Обласного комунального центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Відповідно до постанови Кабміну, центр має перевіряти не менше 5% населення щороку.

— До нас щодня звертаються від 12 до 20 осіб. Загалом за рік проводимо понад 50 тисяч аналізів, — продовжує Носко. — Десятьом хворим надаємо антиретровірусну терапію. Лікування фінансують із державного бюджету та глобального фонду. На одного пацієнта іде приблизно 5 тисяч гривень на рік.

Ліки призначають довічно. Їх приймають удома. Для хворих у Тернополі є 15 ліжок — по п"ять у наркологічному та тубдиспансері й лікарні швидкої допомоги.

Перший випадок захворювання на СНІД на Тернопільщині зафіксували 1987-го. Відтоді від цієї хвороби померло 28 осіб. Сьогодні офіційно зареєстровано 768 інфікованих. 365 хворих перебувають на диспансерному обліку.

Зараз ви читаєте новину «На СНІД хворі 768 тернополян ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути