Ексклюзиви
середа, 11 липня 2007 07:02

На Львівщині кожен четвертий житель має підвищений тиск

Автор: фото: Ольга Прімович-Грабар
  Роман Монастирський вимірює тиск Ірині Соколівській. Жінка нарікає на біль у потиличній частині голови та слабість
Роман Монастирський вимірює тиск Ірині Соколівській. Жінка нарікає на біль у потиличній частині голови та слабість

Із 832 968 жителів Львівської області, яким безкоштовно виміряли тиск, у 211 536 людей він був підвищеним. Із них 39 917 дізналися про це вперше. Лікарі кажуть, найбільше хворих виявили у гірських районах області — Турківському, Сколівському та Старосамбірському.

Протягом двох тижнів медики безкоштовно міряли тиск у людних місцях міст і сіл Львівщини — на ринках, вокзалах, в аптечних кіосках і навчальних закладах. До лікарів із тонометрами частіше підходили чоловіки, переважно працездатного віку — від 18 до 60 років.

— У жителів гірських районів тиск підвищений не через особливості місцевості, — розповідає 75-річний Роман Монастирський, заступник головного лікаря Львівського обласного кардіологічного центру. — Та й клімат тут ні до чого. Просто люди з тих країв до лікарів не поспішають. У селі медичні консультації проходять на кухні або біля магазину. Селяни вірять, що сусідка порадить найкраще.

Натомість медики називають артеріальну гіпертензію — наукова назва підвищення тиску — найбільш підступною хворобою.

— Людина може взагалі не відчувати її, бо специфічних симптомів не існує, — продовжує Монастирський. — Із початкових симптомів гіпертензії у молодих людей може бути безсоння, прискорене серцебиття, яке з"являється на хвилю, а потім зникає. Організм на початках сам унормовує тиск. Але це триває недовго — рік-два. А потім тиск починає стабілізуватися. Тоді в одного болить голова, шумить у вухах, нудить, а інший почувається нормально, але тиск у цей час зашкалює, найважливіші органи — головний мозок, серце, нирки — у великій небезпеці. У будь-який момент може статися інсульт чи інфаркт.

Лікарі радять звертатися у клініку, якщо під час вимірювання тиску тонометр показує 135/85. При 140/90 діагностують артеріальну гіпертензію першого ступеня.

Більшає 25–30-річних пацієнтів

— Це неправда, що для кожного віку людини є своя норма тиску, — каже Роман Ярославович. — Нормальний тиск — це коли тонометр показує 120 на 80 міліметрів ртутного стовпчика. Це норма на все життя.

Найбільше лікарів непокоїть те, що на підвищений тиск нарікає молодь. У кардіологів щороку більшає 25–30-річних пацієнтів.

32-річного львів"янина Остапа Стасюка "швидка" забрала до лікарні прямо з кав"ярні у центрі міста. Чоловік знепритомнів біля столика. Лікарі діагностували мікроінсульт.

— Я вам поясню, чому так сталося. Через шкідливі звички — куріння, каву з коньячком і перевантаження на роботі, — каже Роман Ярославович. — А в такому віці перенести інсульт чи інфаркт значно важче. В організмі не вистачає ресурсів для додаткового кровопостачання вражених органів.

Щоб запобігти таким наслідкам підвищення тиску, іноді достатньо змінити режим харчування та позбутися шкідливих звичок.

— До мене приходить пацієнт із вагою 120 кілограмів і каже, що в нього підвищений тиск. То я йому відповідаю: чоловіче добрий, чи ви ошаліли?! Ви ж самі собі ворог! Якщо у таких пацієнтів наступає інфаркт чи інсульт — рятунок нульовий. Ми нічого змінити не зможемо. Кожен зайвий кілограм означає підвищення тиску на два міліметри ртутного стовпчика, — додає лікар. — Щоденне вживання міцних спиртних напоїв збільшує тиск на п"ять-шість міліметрів на рік, а нікотин викликає спазм судин.

Аби уникнути підвищення артеріального тиску, лікарі радять відмовитися від куріння та не зловживати алкоголем. Натомість варто виконувати фізичні вправи та не допускати надмірної ваги тіла.

— Смертність від серцевосудинних захворювань займає першість у світі, — каже Роман Монастирський. — На Львівщині цей показник становить 62,5 відсотка смертей. Половина раптово померлих від інсультів раніше не зверталися до лікарів і не лікувалися від підвищеного артеріального тиску.

На підвищений тиск страждають понад 10 мільйонів

На обліку з артеріальною гіпертензією (підвищеним артеріальним тиском) у лікувальних закладах України зареєстровано понад 10 млн осіб. Проте майже 30% людей, що страждають на підвищений тиск, навіть не підозрюють про свою недугу. Артеріальна гіпертензія є фактором ризику таких серйозних захворювань, як ішемічна хвороба серця, стенокардія, інфаркт міокарда, порушення мозкового кровообігу, інсульт.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині кожен четвертий житель має підвищений тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути