Ексклюзиви
вівторок, 08 липня 2008 07:10

На Купала дівчата мріють завагітніти

У ніч на Купала в селі Глухи Старовижівського району Волині відновили древній поліський обряд "гірки". Люди, які мають побратися, при свідках ночують в очеретяному курені.

Повернути традиції зголосилися три пари. На луках за селом чоловіки зводять курені, які називають гірками. Розкладають багаття. До півночі навколо ватри співають купальських пісень. Затим стрибають через вогнище.

— Скачемо парами й міцно тримаємося за руки. Хто втримав одне одного — лише ті можуть разом ночувати в шалаші, — каже майбутній наречений Віктор Шумик, 23 роки.

За традицією, саме на Купала в "гірках" молодята повинні публічно провести першу спільну ніч. Її прирівнюють до вінчання. Після "гірки" хлопець не має права відмовлятися від шлюбу.

— Баба розповідала, що колись дівчата мріяли завагітніти саме на "гірках". Тоді сімейне життя складалося й діти плодилися, — каже 76-річна Марія Приймак.

Звичай "гірки" сягає язичницьких часів. У Старовижівському та Камінь-Каширському районах Волині востаннє молоді йшли на "гірку" 1947 року. Тоді традицію заборонили через аморальність. Припускають, що саме "гірка" породила весільний вигук "гірко".

Зараз ви читаєте новину «На Купала дівчата мріють завагітніти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути