Ексклюзиви
пʼятниця, 07 березня 2008 07:05

На іконі Святий Стефан закрив уста Ісусу

Науковці не можуть пояснити феномен ікони XVIII ст. із храму преподобного Федора Острозького в університеті "Острозька академія" на Рівненщині. На образі Ісуса Христа після реставрації з"явилося зображення святого Стефана, який закриває уста своєму вчителю.

 Острозькій академії ікону подарував 40-річний Микола Бендюк, місцевий художник-реставратор. На початку 90-х  чоловік купив пошкоджене полотно у літньої жінки в Славуті Хмельницької області. Ікона належала давньому князівському роду Сангушків.

— Навесні 1918 року прийшли перші "совєти". Захопили палац і вбили старого князя Романа Сангушка. Атеїсти винесли ікону з князівської каплички і вправлялися по ній стріляти. На полотні залишилося понад 50 дірок від куль. Потім образ викинули в калюжу. Жінка підняла святиню і зберегла до наших днів, — розповідає Микола Бендюк.

Художник спершу планував полотно використати для реставрації інших ікон. Коли ж спеціальними розчинами очистив знахідку від нашарувань бруду, на вцілілих кусочках побачив незвичне зображення.

Святий Стефан правицею закривав уста Христові, — згадує художник-реставратор. — З"ясувалося, що спершу намалювали Стефана, а через років 20 ікону заґрунтували й написали Ісуса.

— Під час розстрілу більшовицькі кулі дивом не влучили в обличчя Ісуса та руку Стефана. Cвятий, затуляючи від куль уста свого вчителя, захищав слово Господнє від наруги атеїстів, — переконує 46-річний магістр релігієзнавства, протоієрей Олександр Колесов із села Тинне Рівненського району.

Микола Бендюк вважає, що обидва зображення належать різним художникам.

— Православні ніколи не викидали старих образів. Їх відновлювали, або на старому полотні малювали нове зображення, — пояснює 34-річний Володимир Борщевич, докторант Волинського  університету ім. Лесі Українки. — Загадкою залишається, як наклалося зображення руки святого Стефана на пізніше по ньому намальовані уста Христа.

Не знаходять пояснення диву і працівники центру вивчення спадщини Острозької академії.

— Потрібні більш детальні дослідження.  Така ікона єдина в Україні й унікальна, — говорить керівник центру Світлана Дарчик, 26 років.

Зараз ви читаєте новину «На іконі Святий Стефан закрив уста Ісусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути