Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2007 07:11

На "Гуцульській ріпі" зварили півтонни картоплі

Автор: фото: Ірина КОЗОРІЗ
  На картопляному фестивалі в селі Лазещина Рахівського району Закарпатської області Шарлотта Чізмар (ліворуч) із Берегова готує крумплі-попригаш
На картопляному фестивалі в селі Лазещина Рахівського району Закарпатської області Шарлотта Чізмар (ліворуч) із Берегова готує крумплі-попригаш

У селі Лазещина Рахівського району Закарпатської області пройшов другий фестиваль "Гуцульська ріпа". Мандебурка, крумплі, бараболя, лео, ріпа — так закарпатці ще називають картоплю.

Жителі гірського села збираються родинами в наметах. На невеличких вогнищах кожен з учасників варить картоплю. Багато людей приносять готові страви з дому. По краях майданчика — столи із сувенірами.

Галина Ступчук, 35 років, показує гостям, як фарширувати картоплю м"ясом. Запах розноситься по всій околиці.

— Дозвольте записати рецепт, — просить жителька Вінниччини Марія Мох, яка приїхала погостювати до родичів у сусіднє село Ясіня. Вона смакує страву й записує перелік інгредієнтів.

Трохи далі біля чавунного казанка над угорською народною стравою бограчем клопоче родина Матіко з Берегівщини. Неподалік їхня сусідка Шарлотта Чізмар готує картоплю з перцем, яку угорці називають крумплі-попригаш.

На фестиваль наготували до 15 різновидів страв із картоплі. Приїхало майже 2,5 тис. гостей з України, Румунії, Польщі та Швейцарії. На столиках лежать миски з кремзликами, рокот-крумплями, галушками, ґамбовцями, голубцями, вергунами, топтаною картоплею з підливою, картопляним токаном, гірською юшкою, борщем із картопляними пампушками, варениками з бринзою та вурдою.

До столу Шарлотти Чізмар підходить гість зі Швейцарії Ґілмар Фолмі. Куштує крумплі-попригаш.

— Вері ґуд, — вигукує швейцарець.

— Скуштуйте-но мої рокот-крумплі, — припрошує гостей Олена Тулайдан із Ясіні. Жінка насипає в одноразовий посуд картоплю в сметані й подає трьом туристам з Івано-Франківщини.

На майданчику починаються змагання. Туристи випробовують себе у киданні довбні, витесаної зі столітнього бука. Хлопці й дівчата вправно підкидають важке дерево, намагаючись закинути якнайдалі. Після цього починається конкурс, хто найшвидше почистить картоплю.

Більшість туристів прогулюються поміж столиками, смакують страви й запивають цілющим "Довбушевим чаєм", оригінальними саморобними напоями з кизилу, чорниці та шипшини.

На сцені гостей розважають родинні ансамблі та гуцульський народний театр із села Костилівка. До Лазещини приїхали гурт "Гуцульська тайстра", Павло Дворський.

Організатори фестивалю хваляться, що на приготування страв пішло півтонни картоплі. Мукачівський, Ужгородський та Берегівський райони — найурожайніші на картоплю на Закарпатті. Щороку селяни висаджують привізні сорти: Беларозу, Колет, Умпалу, Агрію, Космос та Голландську.

— Маємо вже й власні, закарпатські, сорти картоплі, — каже працівник обласного управління агропромислового розвитку Василь Василина. — Це Свалявська та Ужгородська.

Щоосені закарпатці збирають близько 550 тис. т картоплі.

Зараз ви читаєте новину «На "Гуцульській ріпі" зварили півтонни картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути