Ексклюзиви
середа, 14 травня 2008 07:11

На Дністрі будують найпотужнішу в Європі гідроакумулюючу електростанцію

Автор: фото: Анатолій НИКИФОРЯК
  Поблизу Новодністровська Чернівецької області споруджують гідроакумулюючу електростанцію, яка забиратиме зайву енергію в нічний час
Поблизу Новодністровська Чернівецької області споруджують гідроакумулюючу електростанцію, яка забиратиме зайву енергію в нічний час

До кінця року на Буковині повинен запрацювати перший агрегат найпотужнішої у Європі Новодністровської ГАЕС. За проектом, вона забезпечуватиме електроенергією не лише українських, а й європейських споживачів.

Упродовж доби графік споживання електроенергії нерівномірний. Пік — уранці та ввечері. Для покриття цих максимумів використовують гідроакумулюючі станції. Вони мають високу маневреність: за 2 хв. можуть вмикатися й вимикатися. Нині цю функцію виконують теплові станції. Щоправда, вони мають недоліки — не можуть швидко зменшувати та нарощувати напругу.

— Новодністровська станція виконуватиме роль нічного компенсатора, коли є надлишок електроенергії, — каже 57-річний Іван Фурман. Чоловік працює головним інженером генерального підрядника будівництва ГАЕС "Енергопрому". — Принцип роботи станції такий: у пік турбіни з"їдатимуть зайву енергію, закачуючи воду із Дністра до штучного водосховища. Воно розташоване на декілька метрів вище рівня річки. Удень воду зливають назад у Дністер. Вона тече тими ж турбінами, й таким чином вони виконують роль генератора.

Новодністровська станція займає 890 га. 70% — це присадибні ділянки, пасовища, лісові угіддя, сади. Людей, які живуть на території станції, відселяють. Уже переїхало 400 сімей у село Барнашівка Могилів-Подільського району на Вінниччині. Кожному відселенцю зводять хату й господарські будівлі на суму 500 тис. грн.

Будівництво почалося 1984 року й перетворилося на довгобуд.

— Після того, як замовником стало "Укргідроенерго", проблем із фінансуванням немає, — каже 50 річний Сергій Лісніченко. Чоловік працює генеральним підрядником будівництва Новодністровської ГАЕС.

За результатами першого кварталу, на станції використали 44 млн грн і виконали робіт на 105%. Але ніхто не знає, коли її повністю здадуть в експлуатацію. Для цього потрібно майже 8 млрд грн.

— Сума зростатиме, — запевняє Лісніченко. — Для першого пускового комплексу потрібно 3,6 мільярда.

 — Ще треба десь викроїти 30 мільйонів гривень на соціальні інфраструктури міста Новодністровськ та Сокирянського району, — додає 53-річний Віктор Павлюк, перший заступник голови Чернівецької ОДА. — Початок 2008 року оптимістичний — майже 150 мільйонів виділено на будівництво першої черги Новодністровської ГАЕС.

На будівництві працює 1400 робітників, на пусковий період має бути 3 тис.

Новодністровська станція повинна підстраховувати атомні електростанції — забирати у них зайву енергію, особливо в нічний час. Це буде найпотужніша в Європі енергостанція. Сім агрегатів ГАЕС планують ввести в експлуатацію до 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «На Дністрі будують найпотужнішу в Європі гідроакумулюючу електростанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути