четвер, 05 липня 2007 07:05

На березі Дністра знайшли уламок бивні мамонта

2 кг кісток і стародавніх кам"яних знарядь відкопали археологи в урочищі Острів на березі Дністра поблизу села Дорошівці Заставнівського району Чернівецької області.

— Розчистили невеличку ділянку в кар"єрі, звідки люди беруть глину, — розповідає 58-річна Лариса Кулаковська, завідувач Археологічного музею Інституту археології НАН України. — Стоянку там виявили ще 1968 року, а нещодавно селяни знову натрапили на кістки. Експедиція пробула в Дорошівцях два тижні. Викопали щось схоже на колодязь площею п"ять метрів квадратних і десять — углиб. Копали східцями, щоби не порушити культурно-історичних нашарувань.

На місці стоянки археологи виявили ножеподібні пластини, наконечники стріл, уламки кісток мамонта, бивень із примітивним орнаментом.

— Уздовж Дністра селилися кроманьйонці, первісні люди сучасного типу. Вони жили тут приблизно 35–12 тисяч років тому. Це ідеальне місце для поселення: поруч — вода і ліс, — продовжує Кулаковська. — На 20-сантиметровому кінчику бивня, який ми знайшли, є сліди нарізки. Імовірно, його використовували для первісних знарядь праці, скажімо, робили ґудзики. Повна довжина такого бивня — з метр.

Усі знахідки склали у дві невеликі картонні коробки і повезли до Києва на експертизу.

Місцеві жителі продовжують вибирати глину з кар"єру. Та щоб не знищувати давнього поселення, копають на кілька метрів нижче.

Зараз ви читаєте новину «На березі Дністра знайшли уламок бивні мамонта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути