Ексклюзиви
середа, 15 жовтня 2008 07:09

На Басовому Куті затопило льохи та городи

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Софія Крутова показує свій город, залитий водою, на вулиці Устинській у Рівному. Вода доходить жінці вище кісточок
Софія Крутова показує свій город, залитий водою, на вулиці Устинській у Рівному. Вода доходить жінці вище кісточок

"Відколи у 1983-му в місті звели Гідропарк, а це ціла система штучних озер, за ним ніхто не доглядає, — обурюється 60-річна Тамара Данилюк із вул. Малорівненської міста Рівне. — Раніше вода звідти стікала в ріку Устю. А кілька років тому багатії почали зводити навколо озер будинки на бетонних сваях. Тепер вода не має природного виходу і заливає нас".

Два десятки городів затопило у приватному секторі в районі Басів Кут у Рівному. Вода у льохах і підвалах стоїть кілька тижнів. Найбільше постраждали жителі на вул. Малорівненській, Севастопольській, Устинській і Зарічній.

Будинок подружжя Крутових на Устинській, 5 стоїть у найнижчій точці району. Їхній город перетворився на болото.

Софія Крутова, 73 роки, перемиває на дворі моркву та буряки.

— Зігниють інакше, — пояснює. — Але куди потім його складати — не уявляю. У льосі води по груди буде, підвал теж у багні.

Пропала більша частина врожаю.

— Капуста в цьому році була на диво хороша. Але вода її усю зіпсувала, — додає Григорій Феодосійович, 74 роки. — Згинули помідори, картопля, перець.

Чоловік навесні прорив рівчаки, аби туди стікала вода. Але сьогодні вони вже переповнені. Біля нижньої сходинки льоху плавають дерев"яні ящики. Софія Крутова обережно спускається донизу і зачерпує повну лейку.

— Закрутки плавають, яблука гниють, — зітхає. — Нещодавно сусідка купила три мішки картоплі і поставила у свій погріб. Після затоплення встигла винести лише два, третій так і лежить під водою.

Від постійних підтоплень страждає і будинок.

— Он, зовнішня стіна тріснула аж до самого даху, — показує пенсіонер. — Подекуди буде на два пальці. Від сирості і штукатурка сиплеться.

Септик також переповнений.

— Зазвичай чистимо його 1–2 рази на квартал, — пояснює Григорій Крутов. — Але зараз треба вивезти щонайменше 3–4 машини. За одну треба більше сотні гривень заплатити. Попросили рятувальників безкоштовно помогти — відмовили.

— От якби до нас в район провели каналізацію, проблем із затопленням було б менше, — упевнена господиня.

На Малорівненській розташована насосна станція, яка відкачує ґрунтові води у радіусі 500 м. Однак місцеві жителі переконані, що на минулих вихідних вона не працювала, тому їх знову затопило.

Комунальники вважають, що в підтопленні частково винні самі жителі. Мовляв, якщо хтось зливає свої септики у меліоративну систему, сміття забиває насос відкачувальної станції.

Юрій Собчук із управління житлово-комунального господарства каже, місто збудує каналізацію у Басовому Куті не раніше ніж за три роки.

Рівняни занесли на сесію міської ради чергове звернення по допомогу.

— Більше 20 сусідів заяву підписало, — каже Софія Крутова. — Вимагаємо, щоб нам безкоштовно відкачували септики, якщо не можуть провести каналізацію.

Зараз ви читаєте новину «На Басовому Куті затопило льохи та городи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути