Ексклюзиви
пʼятниця, 02 листопада 2007 07:03

Михайло Рущак змушений вирізати 400 овець

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Головний вівчар фермерського господарства ”Явірник” Михайло Стець біля отари в селищі Міжгір’я
Головний вівчар фермерського господарства ”Явірник” Михайло Стець біля отари в селищі Міжгір’я

63-річний Михайло Рущак зі селища Міжгір"я Закарпатської області тримає 400 овець. Ферми розміщені на вулиці Зарічній. Більша частина худоби ще на пасовищах, але кілька отар уже зігнали з гір додому.

— Мої вівці вимушені пастися аж в Івано-Франківській області, — розповідає Михайло Григорович. — На Закарпатті місця немає.

Власник будівельної фірми Михайло Рущак вирішив п"ять років тому завести в господарстві овець. Закупив 30 голів по 200 грн, створив фермерське господарство "Явірник". Настала весна, а випасати ніде — немає вільних пасовищ у Міжгірському районі.

— Куди не глянеш — полонини, — каже. — Але люди горою стоять за землю. Селяни думають: якщо я буду користуватися частиною пасовищ, то відберу їх назавжди. Самі овець не тримають і мені не дозволяють своїх виганяти на полонини.

Перший рік Михайло Рущак із худобою якось перебідував. Наступного року подався в сусідню Івано-Франківську область. Спочатку випасав отару в лісах неподалік містечка Долина. Торік перемістився далі — ближче до Франківська.

— А там теж доводилося платити місцевим злодіям, щоби дозволили випасати, — каже гнівно. — Цього літа мав збитків на 20 тисяч гривень, бо жену овець аж за 140 кілометрів.

Михайло Рущак найняв на роботу чотирьох вівчарів: Михайла Стеця, Петра Белю, Юрія Галая та Юрія Іванину. Щовесни чоловіки йдуть з отарою в гори. По овече молоко та сир фермер змушений їздити щодня.

— За сезон з однієї вівці видоюємо чотири гелети (12 літрів. — "ГПУ") молока, — розказує. — З отари маємо біля тонни сиру. Але кому продавати? — бідкається. — Торік прибутки від реалізації сиру, бринзи та вовни ледве перекрили витрати на пальне. Кілька десятків кіло сиру здаю в магазини, решту роздаю працівникам.

Вовну Михайло Рущак мусить продавати вдвічі дешевше.

Кіло м"яса коштує 12 гривень. Дешевше овець вистріляти

— Реальна вартість кілограма вовни 20 гривень, — каже фермер, — а я віддаю по сім—вісім. Більше не заплатять.

Держава ніби підтримує вівчаря: за кожну збережену вівцю та за приріст платить по 50 гривень. Але цих грошей на утримання отари замало.

— Ледве вистачає, щоби перезимувати, — скаржиться Рущак. — На зиму моїм вівцям треба 1200 центнерів сіна, а це близько 60 тисяч гривень.

У розпачі Михайло Рущак погрожує місцевій владі пустити отару під ніж.

— У самого серце кров"ю обливається, коли подумаю, що доведеться знищити овець. А що робити, як пасти отару ніде? — бідкається. — Але якщо виріжу худобу, не матиму кому спродати м"ясо. У районі та в Ужгороді баранину не хочуть, продають привізне м"ясо, вирощене на гормонах.

Михайло Рущак знайшов у Східній Україні. Завів знайомства у Донецьку, Маріуполі, домовився про постачання м"яса.

— Доведеться винаймати машину-холодильник, — каже. — А це 600 доларів у один бік. Баранину везуть при температурі плюс чотири градуси — усі хочуть свіжого, не мороженого. Кіло м"яса коштує 12 гривень. Дешевше овець вистріляти.

Живих овець у Міжгір"ї продати нікому.

— Маю від отари більше клопоту. Лише сеї осені вовк винищив у горах 20 овець, — бідкається фермер. — Люди гадають, що я великий бізнес на отарі кручу, то поза очі говорять: "Якби не вигідно було Рущаку — не тримав би вівці".

На Закарпатті старожили пам"ятають часи, коли чи не в кожному дворі Міжгірщини тримали по кілька сотень овець. А нині вже й не в кожному селі залишились отари. 1990 року в області налічувалося майже 248 тис. овець. Нині — утричі менше.

— Вівчарство занепадає через збитковість, — каже Михайло Рущак.— Два роки тому український уряд запровадив довгострокову програму підтримки вівчарства. Але місцева влада навіть з полонинами не хоче допомогти.

У селищній раді Міжгір"я стверджують, що пропонували фермеру землю під пасовища.

— Ми казали Рущакові пасти свої вівці на полонинах, — розповідає заступник селищного голови Василь Юрик, 32 роки. — От, наприклад, у Мирчі, що за чотири кілометри від його ферми. Але Рущак не хоче. Він просить землю нижче від полонин.

— Вони брешуть, — каже у відповідь Михайло Рущак. — Місцева влада ніколи не пропонувала мені землю.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Рущак змушений вирізати 400 овець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути