середа, 26 вересня 2007 07:02

Металеві трембіти Дмитра Кабаля звучать краще за дерев"яні

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Житель села Кваси Рахівського району Закарпатської області Дмитро Кабаль уміння крутити трембіти з бляхи, латуні та іржостійкої сталі перейняв у батька Юрія Дмитровича
Житель села Кваси Рахівського району Закарпатської області Дмитро Кабаль уміння крутити трембіти з бляхи, латуні та іржостійкої сталі перейняв у батька Юрія Дмитровича

Житель села Кваси Рахівського району Закарпатської області Дмитро Кабаль, 59 років, єдиний у Карпатах майстер трембіт із бляхи, латуні та нержавіючої сталі. Його інструменти звучать дзвінкіше, ніж традиційні дерев"яні.

— Цього року вже три продав, іще трохи залишилося з минулорічних запасів. Робити трембіти починаю наприкінці осені, тільки-но впораю роботу на городі, — розповідає чоловік. — Один інструмент скручу за два дні. Металу маю доста, купував його ще за Радянського Союзу.

Дмитро Кабаль живе в Квасах із дружиною Марією, 58 років, 35-річним сином Дмитром і дочкою Галиною, 32 роки. Чоловік ніде не працює, трембіти виготовляє у власній майстерні. Ремесло перейняв від батька Юрія Дмитровича, який першим у Карпатах зробив бляшаний інструмент.

— У 1950-х у Квасах не було з чого робити трембіти, бо береза не росла, — розповідає майстер. — А на полонину треба ж із чимось іти. То мій батько і придумав робити трембіти з бляхи. Казав: раз є горн, то і кручену трембіту можна виготовити. Сам креслення зробив, сам і скрутив. До нього з сусідніх сіл вівчарі приходили замовляти трембіти. Батько ніколи за гроші не робив — усе за "дякую". Певно, зо сто так віддав людям. Помер десять років тому, залишив мені свої інструменти: плоскогубці, напилок, штангенциркуль і паяльник. Я спочатку лагодив старі трембіти, а потім узявся нові крутити. Моя завдовжки три метри й п"ятнадцять сантиметрів. Важить стільки ж, скільки й дерев"яна, але закручена, як горн.

Замовлень у Дмитра Кабаля вистачає. За рік він продає 10–15 трембіт.

— Латунь і нержавіюча сталь тепер недешеві, тому за готову роботу прошу сто гривень, — каже чоловік. — Приїздять за інструментом із карпатської Львівщини, з Івано-Франківщини. Одну трембіту навіть узяли для якогось київського ресторану — на сувенір.

Квасівські вівчарі на літування в гори йдуть із металевою трембітою Кабаля.

— У нас без моєї трембіти й коляда різдвяна не проходить, — хвалиться Дмитро. — Люди беруть скрипку, баян, трембіту — й так ідуть по хатах колядувати. Моя трембіта хоч і зігнута, а на морозі звучить іще дзвінкіше — то ж метал!

Кабалю немає кому передати ремесло — в Квасах ніхто не береться виготовляти металеві трембіти. Час від часу майстрові допомагає син Дмитро.

— Пробували було хлопці з сусідніх Ясінів щось робити, але їм нічого не вийшло. Хтось возив мою трембіту до Чехії тамтешнім майстрам показати, але й їм не вдалося. То треба дуже на цій справі розумітися.

Зараз ви читаєте новину «Металеві трембіти Дмитра Кабаля звучать краще за дерев"яні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути