Ексклюзиви
четвер, 16 грудня 2010 17:47

"Люди йдуть за покупками, беруть великі суми грошей. Злодії мають де розвернутися"

— Кишеньковому злодієві взимку набагато легше працювати. Люди одягнуті в грубі шуби, пальта, куртки. Жертві важче відчути чужу руку в кишені, — каже заступник начальника Львівської міської міліції Роман Рибіцький, 31 рік. Говоримо про крадіжки взимку.

Де слід остерігатися "щипачів"?

— Багато їх у транспорті. Найчастіше вибирають маршрутки, бо там більше людей. У передсвятковий період злодії орудують на базарах. Люди йдуть за покупками, беруть великі суми грошей. Багато приїжджають із села, аби щось продати-купити. Злодії мають де розвернутися. У супермаркетах не крадуть. Там працює служба безпеки та є відеоспостереження. На зимові свята люди будуть виїжджати із квартир. Крадії почнуть лізти до їхніх домівок.

Злодій цупить там, де має змогу. Діють як одиночки, так і групи. 90 відсотків крадіїв — чоловіки. Половина з них — наркозалежні. Вони не бачать іншого шляху заробити на дозу. Інші часто вдягаються по-діловому.

Хто найчастіше стає жертвою?

— Серед чоловіків ті, що перебувають у стані алкогольного сп'яніння, бо в них пригальмована реакція. Ще неуважні студенти. 70 відсотків — жінки із сумочками.

Обікрадені бояться давати відсіч злодіям. Мовляв, ті можуть штрикнути ножем чи порізати бритвою.

— Так думати не слід. Крадій діє хамовито, але він боїться жертви. Якщо помітили, що вас обкрадають у маршрутці, обов'язково зверніться до водія. Це неправда, що той перебуває у змові зі злодієм. Ми такого не фіксували.

"Щипачів" важко затримати, бо їх треба брати на гарячому. Наші працівники підсідають у маршрутки, де працюють кишенькові злодії. Але злочинці оперпрацівників знають в обличчя: хтось із них вийшов, хтось колись сидів, когось затримували. Якщо вкрали більше 90 гривень, порушуємо кримінальну справу.

Як уберегтися від крадіжки?

— Чоловікам усі цінні речі — телефони, портмоне з грошима та документами — треба мати у внутрішніх кишенях, добре застібати одяг. Жінкам не варто тримати сумки на плечі, краще перед собою. Коли в маршрутці відчуваєте, що вас у певний момент починають стискати, намагайтеся з тисняви виходити, привертати увагу водія.

Ми розробили пам'ятку, як не стати жертвою квартирних злодіїв. Дільничні інспектори роздаватимуть її жителям, розклеюватимуть по під'їздах. Не пам'ятаю випадку, коли пограбували би квартиру із сигналізацією. Були спроби, але вони закінчувалися затриманням злодіїв на місці. Та не кожен собі може таке дозволити. Тому треба встановити нормальні замки та двері. Купуйте ключі фірми "Герта", "метелики", їх важче зламати. Також має бути нормальна розмова із сусідами. Завжди є якась бабця, яка може приглянути за вашою квартирою. В разі небезпеки встигне викликати міліцію.

Зараз ви читаєте новину «"Люди йдуть за покупками, беруть великі суми грошей. Злодії мають де розвернутися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути