вівторок, 30 жовтня 2007 07:10

Із суду викрали 11 томів кримінальної справи "автомобільної мафії"

У ніч на минулу суботу невідомі зловмисники пограбували Острозький районний суд Рівненської області. Злодії проникли до кабінету голови суду, обшукали два сейфи та винесли 11 томів судової справи. Охоронець нічого не бачив.

51-річний голова Острозького районного суду Сергій Штогун довідався про крадіжку в суботу. Ретельно обдивився кабінет, але не розгубився.

— Я наче передчував. Знав, що злочинці таку справу не залишать! — збуджено розповідає він. — Повна справа містить 50 томів. Не кажучи нікому, я сховав 39 основних томів у таємному місці. Це були покази свідків, висновки експертизи.

Кримінальну справу порушили 1998 року проти групи осіб, які  нелегально ввезли в Україну майже 100 дорогих іномарок. Державного мита вони не заплатили. Збитки бюджету оцінюють у кілька десятків мільйонів доларів. Легалізували машини на Хмельниччині, Рівненщині, Тернопільщині, Волині.

Справу з Хмельниччини передали до Апеляційного суду Рівненської області. Там вона пролежала 2 роки. А весною цьогоріч голова Верховного суду України Василь Онопенко скерував її в Острог.

Звинувачені по справі — кілька працівників суду та міліціонери. За ними довго слідкувала СБУ.

— Справу "футболять" з одних рук у другі, — скаржиться Сергій Григорович. — Та чомусь ніяк не вирішать. Слідство вела Хмельницька прокуратура.

Кримінальну справу Штогун отримав у травні. Кілька місяців на судовому засіданні допитували свідків. Саме це і спровокувало крадіжку — вважає суддя.

— Злодій мав минути охоронця з "Грифона", озброєного пістолетом. Зламати четверо дверей. Невже ніхто цього не чув? — дивується Штогун.

В Острозькому районному суді запевняють, що викрадені документи не  є особливо цінними для слідства.

— П"ять томів із них — обвинувачуваний вирок, — каже суддя. — Усього по справі проходять 18 осіб. І кожному з них видали примірник вироку. Решту документів теж відновили. Тож злочинці нічого не добилися.

Із гучною справою "автомобільної мафії" пов"язана ще одна темна історія.

2001 року десять томів справи цього угруповання викрали з-під вікон обласної прокуратури у Рівному. Слідчий Острозької міжрайонної прокуратури Олександр Фурман необережно залишив справу у своїй машині "Опель Кадетт".

Чоловік приїхав порадитися з колегами. Машину залишив на майданчику неподалік кафе "Ліптон", що поряд із прокуратурою — тут завжди паркують свої авто слідчі. Сумку з документами зачинив у салоні.

У прокуратурі Фурман пробув 5 хв. Коли повернувся на стоянку — машини не було. Разом з "опелем" зникли й документи. Ні викрадача, ні авто й досі не знайшли.

За однією з версій, викрадення авто спланували заздалегідь. Слідчі перевіряли можливість підкупу Фурмана зацікавленою стороною. Та нічого довести не змогли.

Олександра Фурмана звільнили з прокуратури. Кримінальну справу відновили.

Сергій Штогун вважає, що обидва викрадення пов"язані між собою, а замовниками злочину були ті ж самі люди, які ініціювали зникнення "опеля".

— Це зроблено на зло мені! Не сумніваюся, мене хочуть "підставити", — запевняє суддя. — У мене досить успішна кар"єра: кандидат юридичних наук, голова суду, викладаю в Острозькій академії. А ще, завдяки мені, справа зрушилася з мертвої точки.

Проти охоронця суду прокуратура порушила кримінальну справу.

— Нині міліціонер "Грифона" перебуває в камері попереднього утримання Рівненського міськвідділу міліції. Його звинувачують у службовому недбальстві, — каже прес-секретар прокурора Рівненської області Людмила Суржук.

Зараз ви читаєте новину «Із суду викрали 11 томів кримінальної справи "автомобільної мафії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути