Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2008 18:17

Ікону Святого Валентина освятять у Самборі

Художник-іконописець, старший викладач Львівської академії мистецтв Лев Скоп, 53 роки, намалював першу в Україні ікону Святого Валентина. У п"ятницю образ освятять у церкві Різдва Пресвятої Богородиці в місті Самбір на Львівщині. У цьому храмі з 1759 року зберігаються мощі покровителя закоханих.

— Якось я був проїздом у Самборі й зайшов у церкву помолитися, — розповідає художник. — Біля храму розговорився з поляком. Він приїхав до України, щоб помолитися біля мощей святого. Ну, думаю, якщо Святий Валентин і дотепер оберігає закоханих, гріх йому ікони не намалювати.

Образ виконаний у стилі українського іконопису. На першому плані Святий Валентин у ризах тримає золоті корони для наречених. На другому зображено страту святого.

— Я зобразив Святого Валентина так, як підказували мої ангели. Вони прилітають, коли я творю щось сакральне, — усміхається Скоп.

У церковному домі храму Різдва Пресвятої Богородиці також відкриється виставка іконопису творчого об"єднання "Кактус", яким керує Лев Скоп. Експозиція присвячена Святому Валентину.

Зараз ви читаєте новину «Ікону Святого Валентина освятять у Самборі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути