субота, 12 липня 2008 07:05

Фермер Лук"янчук преміює за тверезість

Автор: фото: Марія ДУБУК
  На фермі в селі Мирин Ковельського району Волинської області Віктор Лук’янчук із ветеринаром Наталею Красько. Поросят миють і вичищають тричі на день
На фермі в селі Мирин Ковельського району Волинської області Віктор Лук’янчук із ветеринаром Наталею Красько. Поросят миють і вичищають тричі на день

Фермер Віктор Лук"янчук, 46 років, із райцентру Ковель Волинської області запровадив на власній свинофермі в рідному селі Мирин "сухий закон".

— Геть замучив, гірше за гаішника, — жартують працівники ферми. — Може приїхати серед ночі й змушує дмухати в трубку.

Віктор Лук"янчук, коли 5 років тому заснував господарство "Край", узяв колишніх колгоспників із підмоченою горілкою репутацією. Нині господар щотижня інспектує чоловіків на алкоголь.

— Не смійтеся, справді роблю експертизу, — каже Віктор Лук"янчук. — Якщо експертна трубка покаже позитив, то робітник негайно йде додому. Коли проспиться — сплатить вартість трубки та 150 гривень штрафу.

Покарання гривнею стосується лише сезонних працівників. Зі штатними розмова коротка: випив на роботі — звільняйся.

— Село невелике, півсотні дворів. Окрім ферми, немає де заробити, — бідкаються односельці.

На фермі в трьох свинарниках біля 700 свиней пораються шестеро жінок, три чоловіки та десять найманців. Щомісяця отримують по 600–700 грн зарплати. Стільки ж грошей можна одержати преміальних.

— Заохочую людей не лише за добру працю, а й здоровий спосіб життя, — каже спортивної статури Лук"янчук.

Фермер платить 100 грн премії тим, хто покинув пити спиртне навіть удома. Не перечить чарці горілки на великі свята. Робітникам, які кинули курити, доплачує 50 грн.

— Володимирович — мужик! Я вже кинув пити й курити — получається прилічна зарплата, — потирає руки 42-річний механізатор Віталій Білець.

Восени господар ферми планує підвищити розміри премій. За тверезість — 150 грн, хто не курить — 70 грн.

— Чоловік узагалі не п"є, не курить. Казав, останніх сто грамів випив у 1982 році, — пишається дружина фермера Наталя Лук"янчук, 33 роки.

Наталя з 14-річним сином Павлом та 11-річним Дмитром допомагають поратися на фермі. До дружини часто підходять жінки, дякують за непитущого чоловіка. Кажуть, її Віктор своїм "сухим законом" урятував сім"ї.

Віктор Лук"янчук очолює районну асоціацію фермерів. Обраний депутатом Ковельської райради. Колеги-фермери дивуються йому. Мовляв, навіщо преміюєш за тверезість? Достатньо звільнити одного-двох — іншим наука буде.

— Головним є родина. Якщо робітник не п"є на роботі, а вдома влаштовує п"яний терор — толку не буде, — переконує Віктор. — Я намагаюся врятувати село від деградації.

Фермер запрошує у власноруч збудовані муровані свинарники. Ступаємо через поріг у білих халатах, узуваємо гумові калоші. Направо — вимитий до блиску родильний зал.

— Чуєте, не пахне гноївкою. Прибираємо у вольєрах тричі на день, гній стікає в муровані зовнішні ями, — каже ветфельдшер Наталя Красько, 33 роки.

Жінки-доглядальниці працюють позмінно — добу через дві. На роботі можуть помитися у душі, приготувати їжу на кухні, виспатися у кімнаті відпочинку після зміни.

— Я навчався свинарству в Угорщині, Польщі та Білорусі. Повірте, в нас люди мають такі ж пристойні умови роботи, — каже власник ферми.

На роботу до Лук"янчуків шикується черга селян. Переважно наймані сезонні працівники. Постійні дорожать місцем, за три роки — жодного звільнення.

На порозі фермерської контори тупцює найманий робітник. Прийшов до шефа по допомогу. Видає доньку заміж. Просить продати свинину дешевше.

— Ви, Миколайович, добрий працівник. Віддам за півціни. Машина та бензин — за мій рахунок, — обіцяє Віктор.

Цієї осені на тверезників-робітників чекає черговий бонус — безплатна оренда тракторів для обробітку земельних наділів. Заразом фермер гарантує безкоштовне пальне. Натомість Віктор просить людей згадати про спорт чи бодай фізкультуру.

Зараз ви читаєте новину «Фермер Лук"янчук преміює за тверезість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути