Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2008 07:08

Два роки тому депутати планували подолати бідність

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Президент товариства ”Львів-Петроль” Петро Малех попри заборону користуватися мобільним зв’язком розмовляє по телефону в кулуарах Львівської обласної ради. Поруч стоїть депутат Ігор Держко
Президент товариства ”Львів-Петроль” Петро Малех попри заборону користуватися мобільним зв’язком розмовляє по телефону в кулуарах Львівської обласної ради. Поруч стоїть депутат Ігор Держко

Два роки тому "Газета по-українськи" поцікавилася в депутатів новообраної Львівської обласної ради про плани щодо подолання бідності. Що ж сьогодні кажуть народні обранці про свої обіцянки?

— Те, що в обласній раді більшість заможні депутати, то це не недолік. Не хотів би, щоби підприємців чи директорів зараховували до тих, хто займається "дерибаном". Це мудрі люди, — говорив два роки тому 49-річний Леонід Мельник біля свого сріблястого "Фольксваґен-Пассата". Депутат працював радником голови товариства "Львівобленерго". Сьогодні Мельник — заступник директора філії "Магістральних нафтопроводів "Дружба". На сесію приїздить у чорному джипі "тойота".

— Кожне наше рішення — тільки на користь людей, — переконує депутат.

Президент мостиської асоціації підприємств "М 99" Богдан Турчин, 48 років, виходить зі свого джипа. У квітні 2006-го він казав: "Чим більше багатих людей, тим краще — вони дадуть роботу біднішим".

Перед дверима облради міліціонер віддає йому честь і вручає конверт.

— Хтось став багатшим, хтось біднішим, — розмірковує керівник підприємців біля гардероба. — Наміри покращити життя людей у депутатів завжди є. Але все залежить від Києва.

Директор "Краківського ринку" Володимир Кожан, 62 роки, приїжджає темно-синім "Мерседесом-600". Два роки тому в нього був джип.

— Бідність — як ракова пухлина, тягнеться споконвіку, і ми нині не здатні повністю подолати її, — говорив він 2006-го.

Кожан пішов працювати в комісію з питань паливно-енергетичного комплексу.

— Тільки гноблять простого обивателя та підприємця, — скаржиться тепер. — Депутати обласної ради на цю ситуацію вплинути ніяк не можуть.

Депутати групками заповнюють сесійну залу. Худіші обирають місця посередині, огрядні — біля проходів. Один просить телеоператора пересунути камеру й не знімати його товсту шию.

Президент товариства "Львів-Петроль" Петро Малех, 61 рік, розмовляє в кулуарах із колегою по комісії з питань використання земель Ігорем Держком, 49 років.

— Буде досягнуто все, що було намічено, — переконував депутат 2006-го.

— І ми все робимо! — не втрачає оптимізму й сьогодні. — Із нашої доброї волі три тисячі працівників "Львів-Петролю" отримують стабільну, у п"ять разів вищу зарплату, ніж середня по Україні.

— В обласній раді побільшало багатіїв? — запитую.

— Так, і надалі ця кількість зростатиме! — усміхається Мелех.

— Та треба ліквідувати корупцію та систему тіньового ринку, зробити прозорими програми економічного розвитку й інвестування, відділити діючий бізнес від чинної влади, — переконаний Ігор Держко. — Навести лад нам перешкоджають самі ж депутати, які є лобістами своїх інтересів у приватизації нерухомості та землі. Із 120 обраних в обласну владу більше половини таких.

Земельну комісію очолює "бютівець" Євген Буба, 50 років. Він директор підприємства "Руно", що випікає хліб.

— Життя покращиться, бо прийшов до влади помаранчевий уряд, почалися виплати заощаджень, у Верховній Раді лежить пакет документів для покращення добробуту, — каже Буба та зникає в залі.

40-річний Ярослав Рущишин, гендиректор товариства "Троттола", яке шиє легкий жіночий одяг під брендом "Сенсус", на засідання не прийшов — здає сесію правника-заочника в Київському університеті Шевченка. 2006 року підприємець закликав працювати, а не сидіти на дивані.

— Я проштудіював закон про місцеве самоврядування, — говорить Рущишин по телефону. — То столична забавка для депутатів: ви собі потроху діліть землю та не заважайте нам управляти країною. Зробити щось на місці? А дулі!

Голова правління товариства "Львівобленерго" 33-річний Володимир Матвіїшин першу каденцію в облраді.

— Чим займається обласна рада — це не політика, а політиканство, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Два роки тому депутати планували подолати бідність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути