четвер, 22 листопада 2007 07:01

Древнє обличчя Ужгорода спотворює сучасна забудова

Автор: фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
  В Ужгороді колишню греко-католицьку їдальню добудували приміщеннями напівкруглої форми — не властивими традиціям християнської забудови міста
В Ужгороді колишню греко-католицьку їдальню добудували приміщеннями напівкруглої форми — не властивими традиціям християнської забудови міста

"Історична частина 1114-річного Ужгорода перетворилася на полігон хаотичної перебудови. Міська влада продовжує непрофесійно втручатися в історичне середовище", — каже архітектор, голова Закарпатського осередку Спілки дизайнерів України Василь Гецко, 52 роки.

Разом із ним ми йдемо історичним центром Ужгорода. Зупиняємося на вул. Волошина, що веде до замку. Вона одна з найдавніших у місті.

Василь Гецко каже, що не може знайти слів про будівлю, зведену навпроти торговельного технікуму. Надбудова з заокругленою формою зіпсувала панораму, закриває вид на кафедральний собор, колишню резиденцію єпископа.

— На християнську споруду надбудували єврейські — мавританські — форми. Колись тут була їдальня греко-католицької єпархії. Нині — магазин одягу, — каже архітектор.

Спускаючись, бачимо 5-поверхівку, що з"явилася на місці колишнього млина — пам"ятника промислової архітектури ХVІІІ ст. Вона, як і "монстр" на площі Корятовича, де буде гіпермаркет, "не вписується в жодні ворота", зітхає Василь Гецко. А про строкату, недоречну рекламу та безглузді вивіски на фасадах архітектор навіть говорити не хоче. Вони вносять дисгармонію в архітектуру історичного центру. Усе це відбувається в охоронній зоні Замкова гора.

Чому таке відбувається з історичним центром Ужгорода?

— У 1980 роках виготовили проект планування історичної частини міста. Тодішній головний архітектор Ужгорода Михайло Томчаній, який перебував на посаді по 1990-й, не встиг реалізувати творчі ідеї. Його наступники, яких відтоді було аж четверо, не слідкують за виконанням цього проекту. Після розвалу Союзу влада міста вітала бізнесменів, які брали в оренду чи викуповували приміщення, ремонтували та реконструювали будівлі.

Люди з болем стежать за вакханалією в історичній частині Ужгорода, — продовжує архітектор. — Інтелігенція б"є на сполох, але влада твердить, що має власне бачення. До того ж багаті власники нерухомості хочуть вичавити максимум зі шматка землі: добудовують поверхи, мансарди.

А як зупинити це?

— Більшість проектів має проходити через будівельну та художню ради. Архітектор не повинен вип"ячувати реконструйовану ним споруду, а прагнути гармонічно вписати її в контекст історичного середовища.

Члени худради не наважуються критикувати багатих і впливових інвесторів, власників забудов. Це я добре відчув на собі, коли в 2003–2004 роках працював на посаді начальника Головного управління містобудування та архітектури Закарпатської облдержадміністрації. До того ж, нині в місті немає посади головного художника.

Василь Гецко каже, що ситуацію можна виправити. Варто замовити та виготовити новий проект відновлення історичного центру.

Начальник відділу забудови Управління архітектури і містобудування Ужгорода Наталія Козлова відмовилася коментувати ситуацію. Сказала, що це повинно робити начальство. І додала,  що дуже багато робиться для збереження історичної частини міста художньої радою при мерії.

Зараз ви читаєте новину «Древнє обличчя Ужгорода спотворює сучасна забудова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути