Ексклюзиви
середа, 27 червня 2007 07:01

До Зарваниці прийшло 15 тисяч прочан

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Завідувачка відділу сім’ї, молоді та спорту Козівської райадміністрації 40-річна Марія Іваніцька вдруге йде на прощу до Зарваниці. Вона подолала пішки під дощем 38 кілометрів. Півдороги йшла у шкарпетках — полотняні черевички розмокли, а шльопанці спадали
Завідувачка відділу сім’ї, молоді та спорту Козівської райадміністрації 40-річна Марія Іваніцька вдруге йде на прощу до Зарваниці. Вона подолала пішки під дощем 38 кілометрів. Півдороги йшла у шкарпетках — полотняні черевички розмокли, а шльопанці спадали

"Ми не сподівалися стати паломниками, — каже 21-річний Артем Понасенко, студент із Луганська. — Нас запросив отець Йосип Бодай з Кам"янця-Подільського. Думали допомогти на будівництві церкви. Приїхали до Тернополя, а священик каже, підемо до Зарваниці".

У селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільської області розташований один із найбільших і найдавніших Марійських духовних центрів в Україні. Він існує ще з ХІІІ століття. На центральній площі в закритій скляній келії із восковою фігурою монаха, якому з"явилася Богородиця, уся підлога була встелена записками. На листочках прочани пишуть свої бажання.

На IV Всеукраїнську молодіжну прощу 22–24 червня з Луганська приїхало семеро осіб. З усієї України — 15 тис. чоловік. Паломники ходили вимазані в болоті до колін — цілий день у суботу лив дощ. Вони йшли по 50–100 км пішки.

— Прощі стали набагато духовнішими, — каже отець Орест Павліський, заступник голови молодіжної комісії єпархіального управління Української греко-католицької церкви. — Зі мною ішли мій тато, швагер, кум.

Біля старої парафіяльної церкви — довгі черги до сповіді.

— До нас прийшло близько 100 отців та монахів із Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківська, Житомира, Дніпропетровська, Одеси, — отець Петро Квич, 40 років, настоятель церкви Святої Трійці і Святої Покрови між сповідями веде служби Божі. — Ми відслужили молитву монаших чинів за покликання. Але це не означає, що закликаємо людей до монашества — кожен робить свій вибір сам.

Мандрівники, які прийшли у колонах, ночували у бараках і єпископському домі. Решта місце для ночівлі шукали самі.

— Ми обійшли цілу вулицю, питали місцевих, де можна заночувати, — каже 16-річна Оксана Пендзей із села Лішинець Чортківського району. Вона прийшла до Зарваниці разом зі своїми друзями. — Якийсь чоловік запропонував місце на сіні — усе зайнято.

Від парафіяльної церкви до собору десь півкілометра. Уздовж асфальтованої дороги стоять лотки. Продають переважно релігійні книжки та сувеніри.

Молодь ходить у дощовиках. Багато з них вдягнуті у вишиванки.

На полі розмістилося наметове містечко "Нашої України".

— Це перша наша акція, — розповідає заступник голови молодіжного союзу "Нашої України" у Тернопільській області Анатолій Жаборт, 22 роки. — Ми зібрали півтисячі молоді, поселили їх у намети.

Зараз ви читаєте новину «До Зарваниці прийшло 15 тисяч прочан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути