Ексклюзиви
вівторок, 13 травня 2008 07:04

До села Тарасівка звезли отрутохімікати

— Відколи з"явилася отрута, люди в селі стали зле почуватися. Ще як холодно, дощ — то нічого. А коли сонце — то запах іде всім селом. Зразу починає в горлі дерти і голова болить, — розповідає жителька села Тарасівка біля Збаража на Тернопільщині Галина Шабат, 48 років.

На початку квітня до Тарасівки привезли 21 т отрутохімікатів. Понад 800 мішків помістили на склад при в"їзді до села. Місцеві називають його другим Чорнобилем.

— Приїжджала пожежна машина і ще одна — така велика, ніби воєнна, — продовжує жінка. — Мішки з отрутою виносили люди у скафандрах. Працювали кілька ночей.

Склад товариства "Тарасівка", де раніше був колгосп, — невелика цегляна хата. Стоїть окремо від інших споруд. Вибиті вікна заклеєні целофаном. Агроном 47-річний Іван Агрест відчиняє двері, за якими зберігаються хімікати. Вони запаковані у білі мішки та велику металеву бочку. Від них іде різкий запах.

— Я й гадки не мав, що сюди завозять. Ключ від приміщення віддав голові товариства — тому сказали прийняти отрутохімікати в райадміністрації, — розповідає Агрест.

Селяни з"ясували, що це пестициди радянських часів. Їх звезли сюди з усього району для подальшого вивозу на утилізацію.

— Чиновники пояснили, що наш склад — єдиний у районі, придатний для тимчасового зберігання хімікатів. Сумніваємося, що їх звідси швидко заберуть. Вони то все кажуть, кажуть. А як воно буде — не знати, — розмірковує агроном. — Як на літо залишать тут той яд — буде нам другий Чорнобиль.

У районній газеті надрукували, що хімікати привезли до Тарасівки на постійне зберігання. 13 квітня організували сільські збори — у церкві того дня навіть не відправлялася служба Божа. До села приїхали представники райдержадміністрації. Позачергова сесія сільради ухвалила звернення до районного керівництва, щоб те забезпечило вивезення отрути на утилізацію.

Сільський голова Ігор Воркун, 43 роки, стверджує, що про хімікати його не повідомили. Пестициди запаковані погано — мішки протікають.

— Я їм прямо сказав, що як не вивезуть отруту, то сам найму трактор і завезу їм ті мішки під "білий дім", — каже Воркун.

Районна влада запевняє, що за два місяці хімікати вивезуть до Сумщини на утилізацію.

Мішки з пестицидами везли до Тарасівки вночі, бо вдень їх збирали і перепаковували, пояснює 44-річний Ігор Батюк зі Збаразької райдержадміністрації. У спеціального підрозділу МНС, який цим займався, робочий день ненормований. Голову сільради попереджали усно. Згідно з законом, письмове повідомлення чи отримання дозволу не передбачено, стверджує чиновник.

Нині у Тернопільській області зберігається майже 90 т непридатних для використання пестицидів і агрохімікатів. Ще за Союзу вони були визнані небезпечними і забороненими для застосування.

— Основну їх частину ховали в 1970 роках минулого століття, — розповідає начальник обласного управління екології Орест Сінгалевич, 51 рік. — Частину просто таємно закопували в землю. Іноді — у бетонні сховища.

Найближчі рік-два отрутохімікати з області планують вивезти. На знищення їх приймає підприємство з міста Шостка на Сумщині. Тонна утилізації коштує 18 тис. грн.

Еколог говорить, що захворювання, викликані отруєнням такими хімікатами, прослідкувати важко.

Зараз ви читаєте новину «До села Тарасівка звезли отрутохімікати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути