середа, 16 травня 2007 07:06

До баноша подавали дев"ять видів горілки

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Варити берлебаський банош доручили найкращому ватагові Костелівки Богданові Тодеру й Ганні Кушнір
Варити берлебаський банош доручили найкращому ватагові Костелівки Богданові Тодеру й Ганні Кушнір

У неділю в селі Костилівка Рахівського району Закарпатської області відбувся другий фестиваль "Берлебаський банош". У гості до гуцулів приїхали українці з Румунії.

Десь о другій годині по обіді до центру Костилівки починають сходитися місцеві жителі та гості в гуцульському народному вбранні. По обидва боки площі селяни поставили столики з наїдками та напоями. Кожна із 15 сільських вулиць приготувала  по 5–6 страв, де головний — банош, страви з кукурудзяного борошна. Поряд — стіл із самогоном. Костилівчани виставили 9 різних видів горілки: яфинівку, калинівку, сливовицю, вередливу, перцівку, малинівку, черешнівку, лимонівку. Пропонують по 20 грн за 0,5 літра.

Василь Маскалюк, Петро Боднар та Іван Сидор представляють страви вулиці Довбуша. Посередині столу — миска з баношем, по боках на тарілках лежать деруни з бринзою, вареники з сиром, кулеша, перекладена сиром, рагу, баранина, смажена в яйці, калач, фанки. Чоловіки жартують, що самі готували наїдки. Кажуть, що банош — найбагатша та найсмачніша гуцульська страва.

— Банош хоч із якої-небудь сметани й не приготуєте, — розказує Віра Лєлє з вулиці Лесі Українки, — потрібна тільки домашня сметанка: густа, жирна. Наливаємо її в чавунний казанок. Як почне кипіти, засипаємо туди кукурудзяну муку. Трохи солимо. Тоді помішуємо дерев"яною ложкою — скільки є сили, доки зверху не спливе масло. Воно відділиться від сметани. Банош повинен відставати від стінок казанка. Варимо страву близько 10–15 хвилин.

Біля столів зібралися понад тисячу осіб. Приїхали й румунські українці з протилежного берега Тиси. Представники діаспори у вишиванках і постолах грають на музичних інструментах і танцюють посеред площі.

— То ми зовсім блєзко живемо, — каже житель румунського села Вишівська Долина, керівник гурту "Веселі гуцули" Миколай Марічек, 43 роки. — Сюди через пункт "Сігет-Солотвино" п"єтдісєт кілометрів. А в нашому селі із п"єть тисяч населення — 98 процентів українців. Ми минулого тижня теж свєткували в себе "Гуцульську міру".

На сцені оголошують, що право варити Берлебаський банош надається Богданові Тодеру, 41 рік, — найкращому ватагові Костелівки. Допомагає йому 71-річна Ганна Кушнір. Жінка 16 років пролітувала на полонинах.

Сім літрів сметани чоловік заливає у великий казан і ставить на відкрите вогнище. Щойно закипає — Ганна Кушнір, шепчучи спеціальну приповідку, сипле 3 кг кукурудзяної муки. Вимішує дерев"яною ложкою 10 хв. На густій каші з"являється масло. Богдан Тодер насипає банош у тарілки та пригощає присутніх. Жителі Костилівки припрошують гостей їсти виставлені страви та горілку.

Зараз ви читаєте новину «До баноша подавали дев"ять видів горілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути