У неділю в селі Костилівка Рахівського району Закарпатської області відбувся другий фестиваль "Берлебаський банош". У гості до гуцулів приїхали українці з Румунії.
Десь о другій годині по обіді до центру Костилівки починають сходитися місцеві жителі та гості в гуцульському народному вбранні. По обидва боки площі селяни поставили столики з наїдками та напоями. Кожна із 15 сільських вулиць приготувала по 5–6 страв, де головний — банош, страви з кукурудзяного борошна. Поряд — стіл із самогоном. Костилівчани виставили 9 різних видів горілки: яфинівку, калинівку, сливовицю, вередливу, перцівку, малинівку, черешнівку, лимонівку. Пропонують по 20 грн за 0,5 літра.
Василь Маскалюк, Петро Боднар та Іван Сидор представляють страви вулиці Довбуша. Посередині столу — миска з баношем, по боках на тарілках лежать деруни з бринзою, вареники з сиром, кулеша, перекладена сиром, рагу, баранина, смажена в яйці, калач, фанки. Чоловіки жартують, що самі готували наїдки. Кажуть, що банош — найбагатша та найсмачніша гуцульська страва.
— Банош хоч із якої-небудь сметани й не приготуєте, — розказує Віра Лєлє з вулиці Лесі Українки, — потрібна тільки домашня сметанка: густа, жирна. Наливаємо її в чавунний казанок. Як почне кипіти, засипаємо туди кукурудзяну муку. Трохи солимо. Тоді помішуємо дерев"яною ложкою — скільки є сили, доки зверху не спливе масло. Воно відділиться від сметани. Банош повинен відставати від стінок казанка. Варимо страву близько 10–15 хвилин.
Біля столів зібралися понад тисячу осіб. Приїхали й румунські українці з протилежного берега Тиси. Представники діаспори у вишиванках і постолах грають на музичних інструментах і танцюють посеред площі.
— То ми зовсім блєзко живемо, — каже житель румунського села Вишівська Долина, керівник гурту "Веселі гуцули" Миколай Марічек, 43 роки. — Сюди через пункт "Сігет-Солотвино" п"єтдісєт кілометрів. А в нашому селі із п"єть тисяч населення — 98 процентів українців. Ми минулого тижня теж свєткували в себе "Гуцульську міру".
На сцені оголошують, що право варити Берлебаський банош надається Богданові Тодеру, 41 рік, — найкращому ватагові Костелівки. Допомагає йому 71-річна Ганна Кушнір. Жінка 16 років пролітувала на полонинах.
Сім літрів сметани чоловік заливає у великий казан і ставить на відкрите вогнище. Щойно закипає — Ганна Кушнір, шепчучи спеціальну приповідку, сипле 3 кг кукурудзяної муки. Вимішує дерев"яною ложкою 10 хв. На густій каші з"являється масло. Богдан Тодер насипає банош у тарілки та пригощає присутніх. Жителі Костилівки припрошують гостей їсти виставлені страви та горілку.
Коментарі