четвер, 04 грудня 2008 19:48

"Човники" більше не возитимуть до Польщі цигарки й алкоголь

Із 1 грудня в Польщі почали діяти нові митні правила. Кількість цигарок, які можна ввозити в цю країну, зменшили із 200 до 40 штук. Замість двох пляшок горілки можна провезти одну.

— Останній заробіток у нас забирають, — зітхає Ольга Савчук, 38 років, із міста Мостиська. — Я в Польщу брала блок сигарет, літру горілки. На цигарках заробляла 5—7 доларів, на горілці — 4. Одразу йшла в супермаркет в Медиці, купувала шпондер, фарш, фрукти. Хоча кажуть, що польські продукти — то одна хімія, але ж їсти щось треба. А тепер навіть на закупи їздити не вигідно — на дорогу більше витратиш.

У ніч на понеділок жінка з кількома десятками жителів прикордонної зони протестували проти нових правил на польському боці митного переходу "Шегині—Медика". Українців було небагато, серед страйкарів переважно поляки. У понеділок ті перекрили рух і на переході "Корчова—Краковець". На пункті "Рава-Руська—Гребене" було спокійно.

— Та ті поляки як їздили, так і їздитимуть, їх ніколи ніхто не питав, чого вони туди-назад через кордон шастають. У них же "шенген", — каже жителька прикордонного села Шабельня Жовківського району Оксана, 28 років. — А ми цього року вже рідше до Польщі ходили. Бо якщо до Нового 2008 року нас не питали, куди ми їдемо, то із січня треба було пояснювати. Наприклад, я маю робочу візу. Тобто досі два рази на тиждень їздила ніби на роботу до якогось пана: чи цибулю перебирати, чи хату прибирати.

У прикордонних селах Жовківщини люди також масово заробляли "човникуванням". Цигарки й горілку брали в місцевих гуртівнях.

— Та в нас Забіря, Рата, Загірні, Равське, Липник — з усіх цих сіл люди їздили, не кажу вже про саму Раву-Руську. Навіть учителі в післяурочний час торбу в руки — і гайда на Польщу. Учора знайомого зустріла, він у Раві тютюнову гуртівню має. Каже: "Усе, пропав мій бізнес".

— Квасолю возитиму. Поляки за кілограм 7—8 злотих дають, — каже пенсіонерка Валентина Гринів, 57 років, із Рави-Руської. — Мій сусід купує в Польщі вживану техніку і продає в нас. Наші люди вміють давати собі раду. Це для поляків — трагедія, що заборонили тютюн возити, вони ж, як ті мурахи, на кордоні промишляли. Єдине, що треба вимагати, щоб наші митники до нас по-людськи ставилися. А то ми по 10 годин стоїмо у чергах. А поляки їздять туди-сюди як хочуть.

Зараз ви читаєте новину «"Човники" більше не возитимуть до Польщі цигарки й алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути