пʼятниця, 13 квітня 2007 07:01

Через спірну хату Андрій Рак зарізав братову дружину

Автор: фото з сімейного архіву Раків
  Ольга Рак (ліворуч) та її чоловік Богдан у спірній хаті в Михайлевичах Самбірського району Львівської області. Праворуч Мирослава — дружина старшого брата Андрія, який потім уб’є Ольгу
Ольга Рак (ліворуч) та її чоловік Богдан у спірній хаті в Михайлевичах Самбірського району Львівської області. Праворуч Мирослава — дружина старшого брата Андрія, який потім уб’є Ольгу

25 січня 2007 року Апеляційний суд Львівської області на 14 років позбавив волі 32-річного Андрія Рака. Торік у травні він зарізав дружину свого брата Богдана — 24-річну Ольгу.

Cіра півтораповерхова мурована хата Раків стоїть при центральній дорозі в селі Михайлевичі Самбірського району Львівської області. На великому подвір"ї викладена бруківка. По всьому обійстю розрісся густий виноград. Ззаду побудовані гараж, хлів і стодола. Праворуч будинку — 20 соток городу, ліворуч — сад. Хата верандою розділена на дві половини. З одного боку — велика кімната, яка належала Андрієві та його сім"ї, з другого — дві менші, де з матір"ю живе Богданова родина.

57-річний Андрій та 53-річна Марія Раки одружилися молодими. Андрієві батько подарував велику земельну ділянку, сім"я почала будувати хату. Тягнулися з останньої копійки. Андрій працював на Рудківському хлібозаводі, Марія — на швейній фабриці "Динамо". Тримали корів, свиней. Продавали худобу, а зароблені кошти вкладали в будівництво. Маріїні родичі з Англії час від часу матеріально допомагали подружжю. У селі Раків уважали зразковою сім"єю.

— Вони чудово жили, ніхто не чув, щоби сварилися, — розповідає родичка Ольга Поливка, 52 роки. — Але десь п"ять років тому Марійка запідозрила чоловіка у зраді.

Чоловік залишив дім й оселився з іншою жінкою в містечку Рудки. Згодом подружжя розлучилося. Син Андрій переїхав до батька, а Богдан залишився з матір"ю.

— Коли Андрійко женився, старий Рак сам організовував йому весілля, — веде далі Поливка. — Він завжди захищав інтереси старшого сина.

2000 року Андрій Рак-старший офіційно подарував будинок у Михайлевичах старшому синові. Марію обурив учинок колишнього чоловіка. Вона звернулася до Самбірського міськрайонного суду — хотіла відсудити Богданові півхати.

— Тоді вже обидва сини мали власні сім"ї, — розказує голова Михайлевицької сільської ради Ігор Рурка, 35 років. — Вони оселилися у спірній хаті. Андрійко був нормальною людиною, але батько постійно його підбурював, налаштовував проти матері. Казав, що тільки Андрій має право жити в хаті. На суді заявив, що не вважає Богдана за сина. А ще — що за ту хату хтось піде в могилу, а хтось — у тюрму. Таки вгадав!

Доки тривали суди, родина Раків не погоджувалася зареєструвати в хаті Богданову дружину Ольгу. Не прописували й онуків.

Мати почала втікати городами

— Донька часто жалілася, що не може там жити, — говорить Олина мама, Марія Яськів.

У селі розповідають, що Андрій Рак виганяв матір і вагітну Ольгу з дому, коли брат ішов у рейс — Богдан працював водієм маршрутного автобуса "Львів—Турка". Братова 23 травня, за тиждень до вбивства, заявила про Андрієві погрози до Самбірського райвідділу. Дільничний Ігор Дацько змусив Андрія написати розписку, в якій той пообіцяв не чіпати Ольгу.

31 травня Андрій повертався додому з Рудківської сільгосптехніки, де працював слюсарем. Колеги по роботі кажуть, що на початку тижня чоловік обмовився:

— Моя мама житиме тільки до суботи.

У сільському барі Андрій хильнув півпляшки горілки й пішов додому. Зайшов до своєї кімнати й витягнув з-під ліжка 50-сантиметрового ножа, яким різав свиней. Матері в хаті не застав — Марія поїхала у Рудки по ліки для хворої онучки Уляни. Чоловік почав грюкати в двері до Ольги. Братова годувала груддю двадцятиденну доньку, тому не відчинила. Тоді він виламав двері й накинувся на жінку з ножем. Судмедексперти встановили, що Андрій штрикнув її вісім разів. Ольга померла від поранення шиї.

За годину додому повернулася Марія. Син холоднокровно сказав:

— Тут також твоя смерть.

Мати почала втікати городами. Андрій наздогнав її і кілька разів ударив ножем. Його зупинили сусіди Михайло Брийовський та Михайло Лазів.

— Він був сам не свій, — зауважує Михайло Лазів, 35 років. — Ми до тітки Марії викликали "швидку". Андрій тим часом сидів на подвір"ї з батьком і курив.

Свідком убивства матері стала 2-річна Уляна. Дівчинка потім три дні не їла, не пила, боялася людей. Лише з допомогою лікарів і священиків дитину привели до тями.

— Коли виносили Андрієві вирок, суддя запитав у мене, якої кари я чекаю для свого сина, — говорить Марія. Жінка тримає на руках маленьку Соломійку. Уляна горнеться до бабусі. — Я відповіла, що найсуворішої. Бідні мої сиріточки, — плаче.

На суді вбивця навіть не вибачився. Сказав, що ні про що не жалкує.

Нині Андрій Рак відбуває покарання. Суд зобов"язав його виплатити компенсацію: молодшому братові — 30 тис. грн, матері — 20 тис. Родина продовжує судитися за хату. На засіданнях інтереси засудженого сина захищає батько. Він переїхав у стареньку дерев"яну хату матері в Михайлевичах. Час від часу заходить на спільне обійстя, однак із колишньою дружиною та сином не розмовляє.

— Старий Рак нещодавно прийшов у сільську раду і написав заяву, що Богдан краде в нього цукор. Я з дільничним відкрив гараж, дивлюся: мішок упав, тому цукор розсипався. Коли він уже заспокоїться? — каже голова.

Зараз ви читаєте новину «Через спірну хату Андрій Рак зарізав братову дружину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути