Ексклюзиви
вівторок, 27 травня 2008 07:04

Браконьєрів ловлять на кордоні трьох областей

До 10 червня під час нересту триває заборона на вилов риби. Однак за один виїзд тернопільські рибінспектори виявили майже сто браконьєрських сіток на Дністрі біля села Окопи Борщівського району.

Рейд проводять щодня від Тернополя до крайньої точки області — селища Залізці Зборівського району. Проїжджають десь 100 км. На вихідні та свята мають по 8–9 викликів.

На подвір"ї держрибінспекції сушаться риболовні сітки. Потім їх опишуть і знищать.

— Це особливе місце. Колись казали, що там "когут піє на три держави — Західну Україну, Східну і Буковину". Там сходяться кордони трьох областей — Тернопільської, Хмельницької і Чернівецької. Працює три рибінспекції. І у всіх повно роботи, — показує "трофеї" старший рибінспектор Микола Рюмін, 53 роки. — І саморобні, і фабричні, такі знаряддя заборонені. Якщо зловити браконьєра з сіткою, то штраф буде 340–680 гривень. Але впіймати на гарячому важко. А на базарі 40-метрову сітку можна купити за 6 гривень.

Кожен рибінспектор має своїх інформаторів у районах, які стежать за порядком на водоймах.

— Якщо за годину наші працівники не доберуться до вказаного місця — вважай, даремно їхали і бензин спалювали. Браконьєри тікають. А як встигати, якщо наша машина ще вчора їздила, а сьогодні не заводиться? — скаржиться 41-річний Іван Білик, начальник Тернопільської обласної держрибінспекції. — Вона в нас із 1992-го, термін придатності — 8 років. От і виходить, що вже двічі свій ресурс вичерпала.

Човни тут іще старіші — з 1985-го.

— Як спустиш на воду — фонтан б"є. Дірки самі латаємо, — веде далі Білик. — До кінця цього року маємо отримати 120 тисяч гривень на нову техніку. Ціни тепер пішли вгору. Хоч би на дві "ниви" вистачило.

Після двогодинного ремонту легковий УАЗ знову на ходу. Об"їжджаємо водойми Тернопільського і Зборівського районів. Зупиняємося біля Івачівського водосховища. Тут можна рибалити лише за наявності членського квитка Товариства мисливців і рибалок. Троє чоловіків закидають вудки поблизу села Малашівці.

— Риба зовсім погано клює. Видно, боїться рибінспекції, — показує квиток УТМР 40-річний тернополянин Роман Шостак. Із сьомої ранку вони разом із другом Орестом Теразом, 45 років, наловили півпакета червінки і плітки.

У третього рибалки дозвільного документа немає. Інспектор складає протокол про порушення правил. Винний має назавтра з"явитися в держрибінспекцію і сплатити штраф — від 34 до 170 грн.

Найчастіше рибалки виправдовуються, що не чули про заборону і таблички поряд ніякої немає. Але такі попередження законом не передбачені. Тому інспектори возять із собою газети з інформацією про операцію "Нерест".

Удень браконьєрів із сітками не видно. Вони виходять після заходу сонця і на світанку. Малою рибою також не гребують. Якось один спійманий пояснював, що годує такою курей. Від цього ніби добре несуться. А тим часом через масовий вилов скорочується кількість риби. Навіть карася стає дедалі важче впіймати на звичайну вудку.



За кожну виловлену під час нересту рибу платять штраф (грн)

Вирезуб (занесений до Червоної книги)    400,00

Осетрові    510,00

Сом    85,00

Товстолоб, щука    51,00

Короп, лящ    25,50

Плітка    10,20

Карась, окунь    5,10

Зараз ви читаєте новину «Браконьєрів ловлять на кордоні трьох областей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути