Ексклюзиви
середа, 18 червня 2008 07:07

Болото засмоктує три вулиці міста Ківерці

Автор: фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  Жителька Ківерців на Волині Олександра Оксенюк гріється на сонці в калюжі біля вхідних дверей хати
Жителька Ківерців на Волині Олександра Оксенюк гріється на сонці в калюжі біля вхідних дверей хати

72-річна пенсіонерка Олександра Оксенюк відзначала Зелені свята на болоті. Її обійстя на вулиці Космонавтів у місті Ківерці, що за 10 км од Луцька, від брами до порогу залите водою. Потоп поглинув майже 200 дворів  іще двох сусідніх вулиць Ціолковського і Свободи.

— На дворі літо, а я маю цілий день ходити в резинових чоботях, — зітхає Оксенюк. У льосі вода, за хатою туалет скоро попливе.

Після свят пенсіонерка сидить у калюжі на лаві. Вбрана в теплий светр, cпідницю та гумові чоботи. Відганяє комарів, які розплодилися на  городі. Жінка нудьгує, бо немає роботи.

— А чого на город іти, якщо там усе кисне у воді? — скрушно махає ціпком у бік поля.

Господиня запрошує до хати. На стінах грибок від сирості. Стеля у тріщинах. Дерев"яна підлога набухла й зогнила через воду.

— Городський голова прислав машину, яка відсмоктує воду. Але вода ніде не поділася, — каже Олександра Оксенюк.

Над віддаленим мікрорайоном іде дощ. Однак підтоплення спричинила не злива, а болото. Хата Оксенюків збудована на колишній трясовині. Так само, як обійстя ще 200 тутешніх жителів. Півстоліття тому влада виділила болото під забудову. Нинішні чиновники винуватять у стихії людей. Мовляв, бачили очі, де будували.

— Коли строїлися, мої батьки насипали два метри землі під хату. Сьогодні підмурок розмило, будинок може завалитися, — скаржиться сусідка Наталія Іванюк.

Підтоплення розпочалися три роки тому. На обійстях з"явилися каламутні калюжі. Вода просочувалася з-під землі. Якщо раніше калюжі висихали, то нині перенасичена вологою земля виштовхує води. Експерти кажуть — болото природно відновлюється. За рік-два тут кумкатимуть жаби.

— Там після дощів завжди стоїть вода, як не зверху — то в підвалах напевно. Природа взяла своє, — говорить начальник міських комунальників Богдан Крупник.

Жителі вулиць Космонавтів, Ціолковського і Свободи не сприймають відмовок. Вони погрожують перекрити автомобільні траси на Луцьк і райцентр Маневичі.

— Куди дивилася колишня влада і її дозвільні служби, коли роздавали ділянки на болоті? Тепер люди звинувачують нас, — каже Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов, 44 роки.

Мер запевняє, що міськвиконком робить усе можливе. Скажімо, торік розчистили закинутий зливний рів поблизу маневицької траси. Невдовзі комунальники чиститимуть меліоративний рів, який пролягає крізь болотистий мікрорайон. Затим вириють нову зливну канаву від вулиць Космонавтів, Свободи і Ціолковського.

— Якщо чесно, навіть вона остаточно не вирішить проблему. Вода триматиметься в землі і затоплюватиме підвали, — продовжує Жгутов.

Однак городяни не хочуть чекати. Вимагають від мерії прочистити існуючу місцеву каналізацію.

— На підтоплених вулицях є зливні труби колишнього лісохімзаводу. Збереглися кришки від каналізаційних люків, є колодязі. Їх треба лише прочистити від мулу і все! — говорить жителька мікрорайону Олена Киричик.

Люди готові за власні кошти врізатися до труб закинутої каналізації. Вважають, що в такий спосіб можна відвести води з городів та обійсть. Однак міська влада відкидає пропозицію.

— То не наша труба, не маємо права її чіпати, — кажуть комунальники.

Тим часом будинки поступово осідають. Муровані хати вкриваються павутинням тріщин. Найбільше люди шкодують за городами.

— Торік посадила чотири мішки картоплі. Зібрала три відра гнилої, — скаржиться Олена Киричик. — Цього року доведеться купляти овочі на базарі. Хто мені гроші дасть?

Потерпілі від підтоплення хочуть їхати до Луцька, в кабінети обласної влади. Мовляв, згідно із законом мають право на матеріальне відшкодування від стихії.

У районній газеті "Вільним шляхом" я знайшов десяток оголошень про продаж будинків на вулиці Космонавтів. Ніхто не зголошується жити в "мокрому" мікрорайоні.

Зараз ви читаєте новину «Болото засмоктує три вулиці міста Ківерці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути