пʼятниця, 25 травня 2007 07:00

Блискавка влучила в голову Галині Габрильчук

  На лівій нозі Галина Габрильчук нарахувала півсотні запечених цяток від кульової блискавки
На лівій нозі Галина Габрильчук нарахувала півсотні запечених цяток від кульової блискавки

На картопляному полі за селом Гута Ратнівського району на Волині кульова блискавка влучила в голову 18-річної Галини Габрильчук. Свідки пригоди повернули дівчину до життя після хвилини клінічної смерті.

У середу зранку багатодітна родина Габрильчуків пішла на город сусідів Панасюків садити картоплю. По обіді пішов рясний дощ. Селяни покидали лопати і сховалися від грози біля трактора. Галина з мамою і сусідкою залізли під металевий причіп.

— Мамо, дивися, град повалив, — дівчина висунулася з-під причепа ловити руками крупні крижинки.

Поряд, біля металевого дишла причепа, навпочіпки матюкав негоду 62-річний Іван Панасюк. Він витягнув пачку "Прими" і чиркав сірниками, щоб прикурити. Раптом із неба на шаленій швидкості в причіп урізалася кульова блискавка. Від удару селян порозкидало врізнобіч. Іван Панасюк перевис через дишло з цигаркою в зубах. Блискавка влучила в голову Галини. Електричний розряд пройшов тілом і вийшов через ліву ногу.

— Ударив грім, а далі все кругом потемніло, — згадує дівчина. — Пам"ятаю, навколо мене з"явилося якесь сяйво. Там стояли померлі мамині батьки. Дід рукою відганяв мене від себе, а баба мовчала й дивилася.

Хто був біля причепа — знепритомніли. Першою прийшла до тями Любов Габрильчук. Кинулася до бездиханної доньки. На голосіння збіглися люди. Почали робити дівчині штучне дихання і масаж серця. Через хвилину клінічної смерті Галина заворушилася. Її поклали в борозну і прикидали піском. Хтось згадав, що земля забирає залишки електричного розряду.

Виявили часткову сліпоту на ліве око

— Несемо Галю до хати, а вона просить: пустіть, у мене нічо не болить. Тільки не бачу зовсім, — розповідає у лікарні Любов Габрильчук, 42 роки. — Ми зразу викликали "скору" і дочку забрали в райцентр. А потім до Луцька.

Дівчину доправили в реанімацію обласної клінічної лікарні.

— Унікальний випадок, справжнє диво. Блискавка влучила в голову Галини, однак лише трохи обпекла щоку і шию. Після ретельного обстеження виявили ще часткову сліпоту на ліве око, — коментує головний лікар обласної лікарні Іван Сидор, 62 роки. — Але протримали Галю в реанімації чотири дні, щоб стабілізувати роботу серця.

Нині потерпілу перевели до загальної палати очного відділення. Вона нудиться від примусового лежання. Слухає портативний радіоприймач і тихцем від санітарів читає газети. Зір поступово повертається. Хоча лікарі припускають, що згодом потрібно буде робити операцію на очі.

— Я сама дивуюся — нічо не болить. Хіба що ліве око трохи пече і раніше зуби ламало. На нозі знайшла чорні точечки, як сірниками випалені. Лікарі кажуть, що то слід від блискавки. Вона через ноги вийшла, — Галина показує оголену ногу з дрібними цятками.

Тим часом громада села Гута щодня молиться у місцевій церкві за здоров"я Галини. Люди зібрали 3 тис. грн пожертви для родини потерпілої.

— Із кожного з 500 дворів дали гроші на лікування Галини. Допоміг місцевий батюшка і районна влада. Сім"я багатодітна, матеріальна поміч їй не завадить, — каже сільський голова Іван Хомич, 52 роки.

У подружжя Габрильчуків семеро дітей. Найстаршій Людмилі 22 роки, найменшому Віталію п"ять. Галина народилася четвертою. Сім"я живе бідно. 47-річний батько Петро хворіє на астму, інвалід другої групи. Мати доглядає за господарством й отримує пенсію на дітей. За тиждень до пригоди з армії повернулися 19-річні близнята Анатолій та Микола. Брати й сестри по черзі відвідують Галину в лікарні. З дому до Луцька їхати далеко — понад 130 км. Тому мама винаймає кімнату в обласному центрі, доки не видужає донька.

У Європі вижили четверо

У світі зареєстровано лише 14 випадків, коли люди вижили після того, як у них потрапила кульова блискавка. У Європі врятувалися росіянин Віктор Панов із Самари, безпритульний із Лондона і Врацлав Малкус із чеського міста Соколов. Четвертою врятованою стала Галина Габрильчук із Волині.

Зараз ви читаєте новину «Блискавка влучила в голову Галині Габрильчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути