четвер, 18 вересня 2008 21:06

Яблуні сорту Пінова цвітуть у Мостиськах

У саду сільськогосподарського кооперативу "Анастасія" у місті Мостиська вдруге за рік зацвіли яблуні. Квіти з"явилися на кінчиках гілок дерев німецького сорту Пінова. Поряд висять жовті з червоним рум"янком яблука. Це пізній сорт, плоди якого достигають наприкінці вересня.

— На щастя, квіту небагато, — розповідає виконавчий директор кооперативу Любомир Стельмащук, 47 років. — Причиною таких аномалій стали різкі коливання температури повітря. У дерев спрацювала система відновлення, але насправді повторне цвітіння виснажує їх. На зиму вони, навпаки, мали б набиратися сил. Якби квітів було більше, нам довелося б вручну їх обривати.

В "Анастасії" тішаться цьогорічним урожаєм. Говорять, усі сорти вродили.

— Зібрали Галу, Рубін, на часі Чемпіон. Він має жовті з рум"янцем яблука, кисло-солодкі на смак, — додає. — Останніми зніматимемо Голден Делішес та Глостер. До 10 жовтня плануємо зібрати всі плоди.

Садівники кажуть, оптимальна температура для зберігання яблук +1°С та 80–90% вологості.

— Якщо в приміщенні буде тепліше, з плодів почне випаровуватися вода, — продовжує Стельмащук. — Якщо яблук небагато, то бажано перекласти їх папером, щоб плоди не торкалися одне до одного. Цього року нам вдалося зберегти яблука до квітня. Це був чеський сорт Топаз. У нього пласкуваті плоди з оранжевою м"якоттю.

Зараз ви читаєте новину «Яблуні сорту Пінова цвітуть у Мостиськах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути