Ексклюзиви
пʼятниця, 05 листопада 2010 03:30

Кум глави держави став генпрокурором

Зранку під Верховною Радою стоять близько тисячі людей — підприємці мітингують проти нового Податкового кодексу. Тримають плакати "Не вмер Данило — податком задавило", "Владо, пам'ятай, хто тебе годує", "Зроби подарунок Пенсійному фонду — помри молодим".

Люди кричать: "Ганьба!", "Кодексу — ні. Ні брехні!" Стукають палицями по відрах, кидають у бік Ради рулони туалетного паперу. За мітингувальниками наглядають півсотні міліціонерів.

— Я торгую радіотоварами, — каже 67-річний Григорій Вересоцький із райцентру Яготин на Київщині. — За день, буває, не вторгую навіть, щоб заплатити за місце, — 25 гривень. Не те, щоб іще податок сплатити. Я проти касового апарата. Хай Янукович і Азаров візьмуть його в руки в 35-градусний мороз і спробують на ньому рахувати і видавати чеки.

Протестувальників прибуває.

У цей час до сесійної зали заходить президент 60-річний Віктор Янукович. Депутати стоячи аплодують. Реєструються 412 нардепів, але в залі їх удвічі менше.

— Згідно із законом "Про прокуратуру", термін генпрокурора Пшонки, вибачте, Медведька, закінчився, — каже з місця Янукович. — Тому вношу пропозицію про призначення генеральним прокурором Пшонки Віктора Павловича. Прошу розглянути це питання.

До трибуни виходить заступник генпрокурора 56-річний Віктор Пшонка. Відповідає на запитання депутатів щодо найрезонансніших справ. Каже, проведуть ексгумацію тіла В'ячеслава Чорновола, що очолював Рух. Справи затриманих міністрів уряду Тимошенко передадуть до суду.

За призначення Пшонки генпрокурором голосують 292 нардепи. Жодного голосу проти. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вручає Пшонці букет троянд і цілує в щоку. Депутати аплодують.

У кулуарах парламентарії перемовляються, що екс-генпрокурор Олександр Медведько замінить на посаді секретаря Ради нацбезпеки й оборони Раїсу Богатирьову. А та стане міністром охорони здоров'я.


Янукович не давав звільнити Пшонку


Віктор Пшонка є другом і кумом президента Віктора Януковича. Починав як слідчий прокуратури. Коли Янукович був губернатором Донеччини, очолював обласну прокуратуру. Вперше став заступником генпрокурора у листопаді 2003 року. Тоді депутат Володимир Стретович заявив, що генпрокурор Святослав Піскун кілька разів підписував наказ про звільнення Пшонки. Але прем'єр Янукович не давав справі ходу.

У Раді кажуть, основним завданням Віктора Пшонки стане притягнення до кримінальної відповідальності Юлії Тимошенко. Мовляв, у нього стане сил "добити" її.

Син нового генпрокурора Артем Пшонка є нардепом двох скликань від Партії регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Кум глави держави став генпрокурором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути