Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2010 18:19

"Коли хтось стоїть за спиною, у мене руки неспокійні"

На початку тижня донецькі газети попередили водіїв, що в середу даїшники закриють дороги біля виставкового комплексу "Эксподонбас". Там проходитиме інвестиційний форум. Приїде президент України Віктор Янукович, 60 років.

Учасників форуму пропускають через рамки металошукачів із восьмої ранку. Відкриття заходу затримують на 15 хв. У натовпі говорять, що президент ще не вилетів із Києва.

Вступне слово бере губернатор 61-річний Анатолій Близнюк. Говорить, що влада хоче знати, як інвестори дивляться на Україну. Через півгодини оголошує, що вирушає зустрічати президента.

— Вы пока послушайте два ключевых доклада. И прошу быть организованными. Некрасиво, если президент приедет, а кто-то будет пить кофе, — каже Близнюк.

Частина слухачів із його відходом вирушає в буфет.

За годину в залі оголошують, що президент прибув. Віктор Янукович спускається в конференц-залу з бічних сходів, долаючи 40 сходинок униз. За ними йдуть донецькі чиновники.

— Я згори коли глянув, подумав, що з такою армією можна йти в бій, — починає Віктор Янукович російською мовою. Говорить без папірця. — Ми пам"ятаємо складні роки. І останні п"ять років безперервної політичної боротьби були складними для народу. Уперше президент, уряд і коаліція працюють як єдиний механізм. Завдання — переконати світову спільноту, що Україна здатна будувати довгострокові плани.

Поверхом нижче розгортають виставку інвестиційних проектів. На буклетах адвокатської компанії "Арзінґер" зображена фігура з конструктора "Лего", схожа на президента. "Лего-Янукович" тисне руку "лего-будiвнику". Iнвестиційнi проекти Донецького заводу високовольтної апаратури представляють четверо моделей у червоних коротких сукнях. Позують на підборах 20 см.

— Было несколько ножиков, мы их изъяли, оружия не было, — каже по рації охоронець.

Завершити першу частину саміту губернатор просить президента. Оголошує виступ Януковича і стає позаду. Після декількох фраз Янукович говорить:

— Коли хтось стоїть за спиною, у мене руки неспокійні.

Зала сміється. Близнюк опускається в крісло.

— Ті звички, які були роками в нашому суспільстві — робити бізнес на бюджеті — це відходить у минуле. І побори, які були, ставатимуть усе менше і менше, — продовжує Янукович. — Перші антикорупційні закони будуть внесені до парламенту в жовтні.


Охорона навстіж відчиняє двері виставкової зали. Янукович іде дивитися стенди інвестиційних проектів. Міжнародна компанія "Фурлендер" пропонує виготовляти вітряки-генератори. Експозицію прикрашають гігантські деталi вітроелектростанцій. Президента України вітає голова компанії Йоахім Фурлендер — високий чоловік із пишним волоссям і густою бородою. Звертається до Януковича англійською.

— Не меняйте имидж, — глава держави дружньо плескає його по плечу, сміється та йде далі.

Дві німкені, представницi компанії, кидаються навздогін Януковичу, щоб вручити презент — пляшку з пісочним годинником. Але натикаються на кільце охорони. Один з охоронців несе за главою держави дипломат, з якого стирчить антена, другий відділяє президента від натовпу парасолькою.

Янукович прямує до свого кортежу. Сідає в авто, їде. Після того працівник держохорони підходить до кореспондента "ГПУ" та відбирає фотоапарат.

— Запрещено снимать высадку и посадку президента, — каже і відходить.

— Камера у меня, — передає охоронець по рації. Віддає фотоапарат іншому охоронцю. Той видаляє останні знімки, переписує відомості з журналістського посвідчення і повертає фотоапарат.

Зараз ви читаєте новину «"Коли хтось стоїть за спиною, у мене руки неспокійні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути