Ексклюзиви
четвер, 26 серпня 2010 22:35

Будемо їсти китайську гречку

Брак української гречаної крупи підштовхує уряд до імпорту її з Китаю, вважає 35-річна Марія Колесник, керівник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА". На ціну цього продукту це не вплине, вважає експерт.

— Китай — єдина країна, яка останніми роками нарощувала виробництво гречки. Китайці вже годують росіян, які внаслідок посухи й пожеж зібрали катастрофічно низький урожай. Не виключено, що й українці імпортуватимуть гречку. Важко сказати, що саме — зерно чи крупу. Але відомо, що за смаковими якостями китайська гречка програє вітчизняній.

Торік гречку в Україні вважали нерентабельною аграрною культурою, тому її посіви скоротили на чверть. Але закупівельна ціна на зерно зросла за півроку вдвічі, до 4,2 тис. грн/т.

Посередники зняли оголошення про купівлю й продаж гречки зі спеціалізованих інтернет-сайтів із продажу аграрних культур. Фермери не поспішають її продавати.

— Притримую до кращих часів, — розказує Станіслав, фермер із Кіровоградщини. — Подивіться, що робиться. Посередники продають гречану крупу оптом по 13–14 тисяч гривень. А скупщики дають нам за тонну всього 6 тисяч.

Павло, менеджер столичної фірми, каже: його фірма скуповує гречку на експорт. Переправлятимуть її в Німеччину.

— Місяць тому купували старі запаси по 8 тисяч гривень за тонну, — додає. — Зараз пішов новий урожай. Даємо в середньому по 11 тисяч за тонну. Німецьких партнерів попередили, що ціна зросла. Вони шоковані, але казали — купувати.

— Чорті що з цією гречкою робиться, — говорить фермер Микола Савіцький із Новоархангельського району Кіровоградщини. — Нам дають одну ціну, людям продають утричі дорожче. Усе пруть із Китаю. Скоро китайці нам не тільки гречку з овочами будуть постачати, а й жуватимуть замість нас.

Зараз ви читаєте новину «Будемо їсти китайську гречку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути