четвер, 11 березня 2010 18:53

Цукровий завод хочуть порізати на брухт

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Іван Яшан (ліворуч на першому плані) та Іван Курганевич чергують біля перепускного пункту  Городенківського цукрового заводу на Івано-Франківщині у вівторок зранку. Біля будівлі стоять також охоронці банку ”Форум”
Іван Яшан (ліворуч на першому плані) та Іван Курганевич чергують біля перепускного пункту Городенківського цукрового заводу на Івано-Франківщині у вівторок зранку. Біля будівлі стоять також охоронці банку ”Форум”

"Два тижні тому чоловіки з фірми "Ал Метал" прийшли наш завод дерибанити. Ми зібрали з три сотні людей. Тиждень стояли біля входу, доки ті не відступили. Тепер по черзі ходимо перевіряти, чи все в порядку", — каже 63-річний Іван Яшан, його колишній працівник в місті Городенка на Івано-Франківщині.

Останні два роки підприємство не працює, оголошене банкрутом. Колектив упевнений, нові власники хочуть порізати обладнання на метал. Тому встановили чергування. У вівторок зранку Іван Курганевич, Іван Яшан з Городенки та Ярослав Муринюк із сусіднього села Ясенів-Пільний топчуться біля прохідної.

Городенківський завод — єдина на сьогодні цукроварня в області. Працював понад 80 років, забезпечував цукром Івано-Франківську, Чернівецьку та Тернопільську області. Після зупинення виробництва місцеві селяни возять буряки за 80 км — до Чорткова на Тернопільщині. Відтоді посіви цукрового буряка в регіоні скоротилися з 5 тис. до 200 га.

— На цукроварні тисяча людей працювало. Тепер виїжджають за кордон на заробітки. Загалом буряк вирощували 10 тисяч селян — одноосібники, фермери. Лишають поля, і воно заростає лободою, — говорить Ярослав Муринюк, 50 років.

За роки незалежності підприємство продавали тричі.

Від закордонного цукру навіть бджоли мруть

— В усьому винен колишній керівник Мирослав Мусій, — вважає 66-річний Іван Курганевич. — 1993 року зобов"язався відновити роботу цукроварні. Держава тоді списала її борг і віддала чистий завод його фірмі "Аверс 93" майже за безцінь. 2007-го Мусій взяв кредит в банку "Форум" — 27 мільйонів гривень. Завод запустив, але виробництво документально не затвердив. Люди працювали, зарплата платилася, а от відрахувань у податкову не було. В кінці року Мусій робить фірму "Аверс 93" банкрутом. Банк у січні 2010 року перепродує майновий комплекс цукроварні фірмі "Ал Метал". Вона ріже заводи на брухт.

— У той час, коли в Україні такий дорогий цукор, продавати останній завод в області на метал — просто не розумно. Цукор, який вироблявся в нас, був дуже високої якості. Той, що завозять зараз з-за кордону, далеко не такий. Від нього навіть бджоли мруть, — розповідає Іван Григорчук, 71 рік, голова Городенківського громадського об"єднання "Правиця". — Ми просимо врятувати завод усіх, кого тільки можна в нашій державі. Закликаємо селян засівати буряки.

Районні чиновники пообіцяли городенківцям якнайшвидше знайти інвестора і відновити роботу підприємства.

У кожному районі відкриють бурякоприймальний пункт

— До сьогодні цукрові заводи закривалися, бо скорочувалося виробництво сировини. Адже її було в надлишку. Тепер беремо курс на нарощення, — каже Дмитро Мороз, начальник управління агропромислового розвитку у Львівській області.

У регіоні цього року посіють удвічі більше буряка, ніж торік. Відкриють бурякоприймальні пункти для селян у кожному районі. Відновить роботу Золочівський цукровий завод. Разом із Радехівським вони забезпечать потребу області в цукрі — 95 тис. т на рік.

— У світі сьогодні дефіцит цукру через посуху в країні-експортері — Індії. Насититься ринок, можна очікувати і зниження ціни на цей продукт, — прогнозує Мороз.

Зараз ви читаєте новину «Цукровий завод хочуть порізати на брухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути