Ексклюзиви
вівторок, 15 вересня 2009 18:09

Корисно грати чорно-білими іграшками

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Телеведуча Лідія Таран сидить у збільшеному вібруючому кріслі американської фірми ”Фішер-Прайс”. У такому ж, тільки меншому, вона заколисувала доньку Василину. Дитина швидко засинала
Телеведуча Лідія Таран сидить у збільшеному вібруючому кріслі американської фірми ”Фішер-Прайс”. У такому ж, тільки меншому, вона заколисувала доньку Василину. Дитина швидко засинала

Телеведуча Лідія Таран, 32 роки, виховує доньку Василину. У жовтні їй виповниться 2 роки. Щоб дитина краще спала, родина придбала вібраційне крісло фірми "Фішер-Прайс".

— Вася в нас спокійна дитина, але її важко було перемкнути на сон. Немовлята сплять по три-чотири рази на добу. Короткі сни по півгодини вона проводила у кріслі, яке вібрує. Коли дитина заколисувалася, ми вимикали вібраційний режим, — розповідає телеведуча.

Нещодавно фірма "Фішер-Прайс" створила збільшене крісло з вібрацією. Сівши в нього, дорослий може з"ясувати, що відчуває маленька дитина, коли її заколисують.

— Офісний одяг не сприяє сну, — каже Лідія Таран, залазячи у велику колиску під час презентації. — Якщо ще трохи залишуся у кріслі, точно засну, — додає за декілька хвилин.

Часто батьки не знають, чому дитина не може заспокоїтися, хоча її погодували й погуляли з нею. Керівник Центру дитячої та сімейної психології "Я+сім"я" Валерія Кукса, 34 роки, пояснює це неспокоєм батьків.

— Якщо мама збуджена, тривожна, то дитина перебуватиме в такому ж стані. І що б ми не робили, вона не засне. Заколисуючи дитину в кріслі чи колясці, мама теж заспокоюється, — запевняє психолог.

Заспокійливі ритми дитина чує в колискових. Вона підсвідомо хоче чути їх від матері.

Звук "ш" із колискових заспокоює

— Рядки з колискових містять шиплячі звуки, а відомо, що звук "ш" заспокоює. Моїй дитині вже 8 років, але вона досі просить іноді, щоб я заспівала, — ділиться Валерія Кукса. — Потрібно знайти предмети, які можна використовувати для заспокоєння. Це може бути соска, ліжечко-колиска, крісло, коляска. Я знаю мало дітей, які можуть просто лягти і заснути.

Однак віброкрісло не можна використовувати для повноцінного сну.

Психолог каже, що біля немовляти віком до трьох місяців не має бути багато іграшок і брязкалець. Слід залишити одну чорно-білу забавку. Адже вони бачать усе розпливчато й неконтрастно, а кольори починають розрізняти поступово.

— Чорно-білі іграшки необхідні для правильного розвитку зору. Із ними малюк тренується бачити і розрізняти предмети. У грі можна використовувати декілька чорно-білих предметів різної форми і фактури.

У три місяці брязкальця варто повісити над дитиною. Вона починає по них бити, намагається дотягнутися, схопити, розробляє м"язи рук і пальців. У сім-вісім місяців дитину можна залишати з іграшками саму на 5–10 хв., щоб звикала бути без матері.

— Завдяки дрібній моториці рук стимулюються ділянки мозку, що відповідають за мовлення. Тому варто заохочувати дитину щось постійно робити пальчиками. Тоді вона швидше заговорить.

Постіль має бути жорсткою

Немовлята перемикають мелодію ногами

Масажні крісла для дітей "Джунглі" придбали телеведучі Марічка Падалко, Алла Мазур, ведучий "Вечірнього кварталу" Юрій Корявченков. Крісло коштує 1374 грн.

— На його ручці-дузі зображений водоспад, а біля нього ліс із тваринами — жабами, папугами, мавпами. Батьки можуть умикати малюкові 12 мелодій, кожна грає 10 хвилин. Це звуки природи — шум дощу, шелест листя, — каже представник компанії "Фішер-Прайс" в Україні Наталія Гуць, 32 роки.

У кріслі "Топай і грай" музику може увімкнути малюк. Діти стукають ногами по тій частині крісла, де намальовані сліди. Кнопки різні. Так учиться розрізняти ліву й праву ноги.

Малюкам слід спати в окремому від батьків ліжку на боку чи на животику. А постіль не має бути занадто м"якою.

Зараз ви читаєте новину «Корисно грати чорно-білими іграшками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути