вівторок, 01 вересня 2009 09:47

У Польщі сказали, хто був катом, а хто жертвою у Другій світовій

У Гданську (Польща) близько 5 години 45 хвилин за київським часом на Вестерплатте розпочали відзначати річницю початку Другої світової війни. Як повідомляється, урочистості почалися рівно через 70 років після першого пострілу з німецьких броненосців "Шлезвіг-Гольштейн".

У церемонії серед інших понад 20 делегацій взяли участь президент Лех Качинський і прем"єр-міністр Польщі Дональд Туск.

"Вестерплатте є символом героїчного опору слабких сильним", - сказав Качинський.

За його словами, це не Польща повинна прийняти урок смирення.

"У нас немає для цього ніяких підстав, але є підстави у тих, хто допустив до війни", - підкреслив президент.

Він згадав початок окупації, Освенцім, Голокост і Катинь.

"Що таке порівняння між Голокостом і Катинню? Євреї загинули, тому що вони були євреями, польські офіцери, тому що вони були польськими офіцерами", - відповів Качинський.

"У Польщі ми не маємо поняття "миру за будь-яку ціну", а поняття національної честі держави є безцінним", - нагадав Качинський слова міністра закордонних справ Польщі часів Другої світової війни Йозефа Бека.

Він процитував Бека в контексті недавніх доповідей з Росії, оскільки Служба зовнішньої розвідки (СЗР) і міністр закордонних справ Росії визнають Бека агентом німецької розвідки. 

"На Вестерплатте ми зустрічаємося, щоб згадати, хто викликав цю війну, хто є винуватцем у цій війні, хто був катом, і хто став жертвою", - сказав прем"єр Туск.

Крім того, прем"єр-міністр під час ранкової церемонії підписав закон про зведення музею Другої світової війни. Об"єкт буде побудований у Гданську, а його відкриття заплановано на 1 вересня 2014 року.

Про створення музейного майданчика, який на широкому європейському тлі представлятиме трагічні втрати Польщі в 1939-1945 роках, Туск заявив у грудні 2007 року.

Святкування відкрив президент Лех Качинський, його продовжив прем"єр Дональд Туск. Іноземні гості, - представник Європейського парламенту Єжи Бузек, прем"єр-міністр Росії Володимира Путін та канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступатимуть в другій половині дня.

За матеріалом:  "Rzeczpospolita".

Зараз ви читаєте новину «У Польщі сказали, хто був катом, а хто жертвою у Другій світовій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути