неділя, 29 жовтня 2006 16:26

"А-ха" жили з учасницями "Міс Європа"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Клавішник Маґне Фурухольмен, вокаліст Мортен Гаркет і гітарист Пол Воктор-Савой (зліва направо) не знали, що рекламуватимуть пиво
Клавішник Маґне Фурухольмен, вокаліст Мортен Гаркет і гітарист Пол Воктор-Савой (зліва направо) не знали, що рекламуватимуть пиво

Норвезька поп-рокова група "А-ха" виступила у столичному Палаці спорту. Поселили зірок у готелі "Прем"єр Палас". Разом з тріо до Києва з Норвегії прилетіло 24 змінних музикантів і техніків. По місту вони пересувалися на трьох мікроавтобусах. На вечерю їздили до ресторану "Караван" на Печерську. Снідали й обідали норвежці в готелі.

У "Прем"єр Паласі" разом з "А-ха" жили учасниці конкурсу краси "Міс Європа".

— Треба з ними якось зустрітися, — висловив бажання клавішник Маґне Фурухольмен, 43 роки, тільки-но поселившись у готелі.

"А-ха" три роки тому вже виступали в Україні. На прес-конференції пригадали, що найбільшим враженням була прогулянка Києвом.

— Ми тоді заблукали і ніяк не могли знайти готель, — пригадує усміхаючись вокаліст Мортен Гаркет, 47 років.

"А-ха" не виступали вже два місяці. Останній концерт дали наприкінці серпня у Берліні. Тому півтори години репетирували. А вокаліст Мортен Гаркет ще й прогулявся Хрещатиком, поки інші відпочивали. Гаркета майже ніхто не впізнавав на вулиці. За автографами підходили лише кілька разів.

— Коли я хочу, щоб мене не помічали на вулицях, одягаюсь як для виступу, — жартує Мортен.

Професійно відіграли, хоч концерт вийшов камерним

Окрім трьох основних учасників групи, грали запрошені ударник, бас-гітарист і клавішник. На сцені висів монітор, де з"являлися квіти, геометричні фігури, інопланетяни та силуети музикантів.

— Я мріяв створити невеликий маловідомий гурт, — розповідає 45-річний композитор і гітарист "А-ха" Пол Воктор-Савой. — Важко було сприйняти, що із цього виріс грандіозний голлівудський проект.

— Ми завжди намагалися робити хіти, — додає Маґне Фурухольмен. — Але для нас це ніколи не виглядало так, наче ми поступаємося своїми творчими принципами заради шоу-бізнесу.

Квитки на концерт коштували від 130 до 900 грн.  Зал на 10 тис. місць був заповнений.

— Найбільший наш виступ був на футбольному стадіоні "Маракана" в Ріо-де-Жанейро. Грали для 194 тисяч, — пригадує Мортен Гаркет. — Перед нами виступали американці "Ґанз енд Роузес". Під час їхнього виступу людина померла від серцевого нападу.

Спонсором концерту було данське пиво "Туборг". Фойє палацу було завішене його рекламними плакатами.

— Не чув, що через наш концерт пиво рекламуватимуть, — зауважує Маґне Фурухольмен. На батьківщині "А-ха" діє суворий сухий закон. А самі музиканти завжди беруть участь в акціях за заборону алкоголю і тютюну.

— Я пива майже не п"ю. Реклама — хитра штука, за якою не прослідкуєш.

Усім слухачам біля входу роздавали буклети з текстами пісень "А-ха".

Із Києва гурт поїхав до Дніпропетровська.

— Уже засумував за Норвегією, — зізнається вокаліст Гаркет. І хвалиться, що товаришує з родиною короля Норвегії — Харальда V.

— Професійно відіграли, хоч концерт вийшов камерним, — ділиться враженнями з "ГПУ" після концерту 32-річний клавішник гурту "Друга ріка" Сергій Гера. — Нуднувато на сцені поводяться. Надто якщо порівняти з британцями "Депеш мод".

— А я за тиждень до концерту переслухав усі 8 альбомів "А-ха", — розповідає 31-річний лідер гурту "НеДіля" Едуард Приступа. — Не скажу, що їхня творчість вплинула на мою музику, але сьогодні зрозумів, що у нас багато спільного.

Зараз ви читаєте новину «"А-ха" жили з учасницями "Міс Європа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути