Ексклюзиви
вівторок, 05 лютого 2008 12:44

У Росії арештована банда скінхедів, підозрюваних у більш як 20 вбивствах "неросійських"

У Москві узяті під арешт з санкції суду четверо підлітків-скінхедів з "банди Рино", на рахунку якої, за даними слідства, близько трьох десятків вбивств з національних мотивів. Незабаром дійти до суду може і друга банда, що полювала за людьми неслов"янської зовнішності: як вважає слідство, на її рахунку, зокрема, вбивство у жовтні 2007 року уродженця Якутії, відомого шахіста Сергія Ніколаєва.

Як повідомив офіційний представник Слідчого управління по Москві Слідчого комітету при прокуратурі РФ Михайло Іонкін, четверо скінхедів з санкції суду узяті під варту. Їм пред"явлено звинувачення в умисному вбивстві, а також у розпалюванні національної ненависті. Всього у справі арештовано дев"ять осіб.

Торік у квітні  було арештовано двоє студентів московських вузів - Артур Рино і житель столиці також 18-річний Павло Скачевський. Приводом для арешту стало те, що двоє молодих людей 16 квітня були затримані за підозрою у вбивстві 45-річного підприємця з Вірменії. У момент затримання на одязі молодих людей були виявлені сліди крові.

В ході розслідування Рино зізнався у вбивстві на національному ґрунті 37 осіб. При перевірці значна частина його свідчень знайшла підтвердження. Пізніше були затримані інші учасники групи.

Трохи пізніше Рино також несподівано раптом відмовився від всіх своїх свідчень. За словами оперативників, це сталося відразу після його зустрічі з матір"ю. Проте і після цього слідчі змогли довести причетність молодої людини ще до ряду злочинів.

Убивча статистика: расистські атаки стають дедалі жорстокішими

1 лютого інформаційно-аналітичний центр СОВА опублікував щорічну доповідь про радикальний націоналізм у Росії. "Перше, що впадає в очі, це зростання жорстокості расистських атак. Дедалі більше з них закінчується загибеллю людей. Якщо 2006 року їх було 44, то 2007 - вже 63".

На момент написання доповіді (середина січня 2008 року) було відомо про 632-ох потерпілих, в числі яких 67 загиблих. "У 2006 році ми знали про 564 людини, 61 з яких загинула. Таким чином, на сьогоднішній день зростання числа потерпілих від ксенофобно мотивованих нападів становило 12% порівняно з попереднім роком", - роблять висновок правозахисники.

Минулий рік був багатий на "гучні" злочини, пов"язані з активністю ультраправих. Причому, як і раніше, від їх дій не був застрахований ніхто. Жертвами неонацистів ставали жінки і чоловіки, іноземці і росіяни, чиновники і гастарбайтери. Для того, щоб стати об"єктом нападу, деколи достатньо було "через темряву і недостатнє освітлення" лише "здатися представником неслов"янських народів", як було сказано у обвинувачувальному висновку по одному з расистських вбивств, скоєних у січні 2007 року у Єкатеринбурзі.

Напади стають дедалі організованішими — найяскравішим прикладом став сумнозвісний неонацистський "рейд" вулицями Москви 20 жовтня. Показово, що це не акція окремої групи: московська прокуратура визнала, що за попередньою домовленістю в різних районах міста одночасно діяло відразу кілька груп. Тільки офіційно жертвами цього рейду стало не менше 27 осіб,  4 з яких загинули. Не менше двох таких "рейдів", в результаті яких постраждало не меншого 10 осіб, одна з яких загинула, визнано і прокуратурою Петербургу.

СОВА відзначає ще одну тенденцію - спроба блокади інформації про злочини ненависті. На думку правозахисників, вона спровокувала неонацистів на те, щоб крім "звичайних" (що стали звичними) нападів, здійснювати (або імітувати) такі вчинки, замовчати які було б просто неможливо. До таких акцій можна віднести появу в Інтернеті наприкінці серпня відеоролика із записом вбивства двох чоловік - "Страти такджика і дага", як зазначено в титрах. Обговорення події, що супроводжувалося новою появою лідерів ультраправих угрупувань в мас-медіа, продовжувалося більше двох тижнів, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Росії арештована банда скінхедів, підозрюваних у більш як 20 вбивствах "неросійських"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути