пʼятниця, 21 грудня 2007 13:09

16 років тому розпався СРСР

16 років тому розпався СРСР
16 років тому (1991) відбулося підписання Алма-Атинської декларації, що проголосила створення Співдружності Незалежних Держав (СНД). 8 грудня 1991 року у Віськулях (резиденції білоруського уряду в Біловезькій пущі) керівники Білорусі, Російської Федерації та України підписали угоду про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД).

21 грудня 1991 року в Алма-Аті глави одинадцяти суверенних держав підписали протокол до цієї угоди, в якому було зазначено, що Азербайджан, Вірменія, Білорусія, Казахстан, Киргизія, Молдавія, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменія, Узбекистан і Україна на рівноправних основах утворюють Співдружність Незалежних Держав.

Держави–члени СНД суверенні і рівні

У грудні 1993 року до СНД приєдналася Грузія. З республік колишнього СРСР до СНД не увійшли Латвія, Литва і Естонія. Співдружність Незалежних Держав діє на підставі Статуту, ухваленого Радою глав держав 22 січня 1993 року, заснованого на засадах суверенної рівності всіх його членів. Держави–члени Співдружності є самостійними і рівноправними суб"єктами міжнародного права. У січні 1993 року прийнятий Статут СНД, у січні 1996 року – положення про емблему і прапор СНД.

Згідно зі Статутом, держави–члени СНД суверенні і рівні та є самостійними і рівноправними суб"єктами міжнародного права. Основна мета Співдружності – здійснення співпраці в політичній, економічній, екологічній, гуманітарній і культурній сферах.

У Співдружності діють понад 60 міждержавних (міжурядових) координаційних і консультативних органів, основними з яких є: Рада глав держав, Рада глав урядів, Рада міністрів закордонних справ, Рада міністрів оборони, Економічний суд, Міждержавний банк, Міжпарламентська асамблея, Виконавчий комітет. У рамках Співдружності діють різні об"єднання: Союзна держава Росії і Білорусії, Евразес, ЦАЕС, ГУАМ, повідомляє РИА Новости.

24 серпня 1991 Верховна Рада прийняла Акт про Незалежність України

На момент розпаду СРСР на території України знаходилися три військові округи, чисельністю до 780 тис. військовослужбовців. До їхнього складу входили численні підрозділи Сухопутних Військ, одна ракетна армія, чотири повітряні армії, армія ППО і Чорноморський Флот.

24 серпня 1991 Верховна Рада приймає ухвалу про підпорядкування Україні всіх Збройних Сил СРСР, що знаходяться на її території. До їхнього числа входили, зокрема, 1272 міжконтинентальних балістичних ракети з ядерними боєголовками, налічувалися також великі запаси збагаченого урану.

Цього ж дня Верховна Рада УРСР прийняла Акт про Незалежність України, підтверджений всенародним референдумом 1 грудня 1991 року, тоді ж були проведені вибори президента України. В даний час - Україна.

Зараз ви читаєте новину «16 років тому розпався СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути