вівторок, 20 листопада 2007 11:45

З"ясувалося, що робить людей стійкими до стресів

 Американські учені знайшли пояснення , чому деякі люди можуть зберігати спокій, а інші постійно страждають від стресів. За словами доктора Ваїшнава Крішнана з Південно-західного медичного центру Техаського університету, дослідникам вдалося зрозуміти, яким чином мозок справляється з хронічними стресовими переживаннями.

Крішнан і його колеги провели дослідження на мишах, яких регулярно піддавали стресу. Дослідники помістили генетично схожих мишей в одну клітку з великою, агресивною мишею і спостерігали за їх поведінкою протягом місяця. У результаті виявилось, що деякі піддослідні гризуни залишалися боязкими і полохливими навіть через тридцять днів після зустрічі з мишею-забіякою, тоді як інші тварини після сутички із забіякуватою мишею швидко приходили до тями і могли нормально взаємодіяти один з одним.

Після цього експерименту фахівці вивчили центри задоволення мозку мишей - вентральну тегментальну область і прилегле ядро. Ці зони, а також префронтальна область кори головного мозку є частиною системи винагороди і відіграють першорядну роль у розповсюдженні і обробці нервових імпульсів, які відповідають за виникнення і запам"ятовування приємних відчуттів від таких могутніх стимуляторів задоволення, як їжа, вода і секс. Дослідження цих центрів показало, що у прилеглому ядрі у "вразливих" мишей підвищений рівень нейротрофічного чинника головного мозку (BDNF), чого не спостерігається у особин, які не піддаються впливу стресу.

Доктор Ваїшнав Крішнан надає цьому відкриттю особливого значення, оскільки дослідникам також вдалося виявити високу концентрацію BDNF у тканинах прилеглого ядра мозку у людей, схильних до депресій. Таким чином, виходить, що за сприйнятливість до стресів відповідає BDNF, і якщо знизити його рівень у мозку, то можна уникнути депресивних станів. Учений вважає, що результати даного експерименту допоможуть розробити нові способи терапії, які зроблять людину стійкою до стресових ситуацій, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «З"ясувалося, що робить людей стійкими до стресів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути