середа, 28 травня 2008 09:12

Зв"язок з прибулим на Марс "Феніксом" урвався з невідомої причини

Через збій в програмному забезпеченні супутник NASA "Марсіанський орбітальний розвідник" відключив свій високочастотний передавач, через який на американський космічний апарат "Фенікс" передаються команди із Землі.

Таким чином, неполадки на "Марсіанському орбітальному розвіднику" перешкодили розгортанню роботизованої руки-маніпулятора "Фенікс". Про це повідомили в Лабораторії реактивного руху (ЛРД) в Пасадині (штат Каліфорнія), яка здійснює управління місією земного посланця на Червоній планеті.

За словами експертів, це "не є непереборною проблемою".

Стало відомо, що штучний супутник Марса відключився під час сеансу передачі між Землею і апаратом "Фенікс", що могло бути викликане космічним випромінюванням, але зараз команда інженерів вже працює над розв"язанням цієї проблеми, повідомив керівник програми з вивчення Марса ЛРД Фок Лі.

"Марсіанський орбітальний розвідник" передає "Феніксу" сигнали із Землі, а зворотний потік інформації проходить через другий штучний супутник Червоної планети - "Марс-Одіссей". При необхідності, зазначив Лі, "Марс-Одіссей" може повністю забезпечувати зв"язок з "Феніксом" в обох напрямах.

Прибулому на Марс 25 травня "Феніксу" належить не подорожувати по поверхні, а буквально вгризатися в марсіанський ґрунт - на глибину до 60 див. Для цього він оснащений рукою-маніпулятором в 2,3 метра завдовжки, яка зможе дістатися до шарів замерзлої води, лежачих під поверхнею планети, і узяти необхідні проби. Рука-маніпулятор є основним інструментом досліджень, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Зв"язок з прибулим на Марс "Феніксом" урвався з невідомої причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути