Ексклюзиви
середа, 04 червня 2008 18:28

Зростаючі ціни на паливо і продукти харчування стануть ключовими темами на саміті G8

Зростаючі ціни на паливо і продукти харчування підсилюють невизначеність в світовій економіці, і ця тема стане однією з ключових на майбутньому саміті "великої вісімки" (G8) в Японії, який пройде в червні ц.р. Таку заяву зробив міністр фінансів Японії Фукусіро Нукага. На його думку, у випадку, якщо високі ціни призведуть до інфляції, управління макроекономічною політикою може ускладнитися.

Ф.Нукага відзначив, що, ймовірно, на зустрічі міністрів закордонних справ не буде відразу досягнутий результат, проте дипломати зможуть обговорити заходи подолання виниклої ситуації.

Згідно з оприлюдненими сьогодні даними, збільшені ціни на сировину значно вплинули на прибуток японських компаній. Міністр фінансів Японії нагадав також, що збільшення вартості нафти позначається на споживчих витратах в другій за величиною в світі економіці. Глава фінансового відомства Японії висловив думку, що вплив нестабільності американського ринку на інші економіки ще не закінчений. Він закликав своїх колег "не здійснювати помилок", що, на його думку, є заставою до поліпшення обстановки на світових фінансових ринках, передає Associated Press.

Нагадаємо, з 1 січня 2008 р. головування в "великій вісімці" перейшло від Німеччини до Японії. На даний час до "великої вісімки" крім цих двох країн входять РФ, США, Великобританія, Франція, Італія і Канада.

Останнім часом зростання цін на основні продукти харчування на світовому ринку спровокувало безлади у ряді країн, що розвиваються включаючи Камерун, Індонезію і Гаїті. ООН і Всесвітній банк (ВБ) прогнозують, що ціни продовжать зростання, не дивлячись на збільшення виробництва.

Продовольча криза виникла з кількох причин, зокрема у зв"язку із зростанням цін на енергоносії, браком інвестицій в сільське господарство, зростанням попиту, недоліками міжнародної торгової системи і поганими погодними умовами, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Зростаючі ціни на паливо і продукти харчування стануть ключовими темами на саміті G8». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути