Ексклюзиви
понеділок, 05 квітня 2021 16:16

Земельний скандал: селяни скаржаться на підроблені договори на паї
5

На Черкащині у селі Ковтуни люди скаржаться на підприємство ТОВ "Силікат-1", яке використовує їхні землі. Стверджують, що не виплачують відповідну суму за паї та незаконно змінили договори.

Люди хочуть припинити співпрацю з ТОВ "Силікат-1" і перейти до сільськогосподарського виробничого кооперативу "Струмок", але їм не дають цього зробити.

  Катерина Яковенко, здає землю в оренду ТОВ "Силікат-1"
Катерина Яковенко, здає землю в оренду ТОВ "Силікат-1"

"2010 року ми підписали договір з "Силікат-1" на кілька років і 4,5% орендної плати. У 2011-му, коли ми отримували зерно на току, сказали підписувати якусь додаткову угоду, бо не отримаємо зерно, - розповідає Катерина Яковенко, яка здає землю в оренду ТОВ"Силікат-1". - Хтось підписав папери, хтось – ні . Згодом нам віддали договори, але вони були уже не такими, як ми підписували. У 2016 році звернулися до "Струмка", щоб допомогли вирішити проблему. Тоді дізналися, що договори з ТОВ "Силікат-1" підроблені та не зареєстровані в юстиції. Уклали договори оренди з СВК "Струмок" та зареєстрували відповідно до чинного законодавства. Тепер маємо договори із обома підприємствами. Але землю обробляють ТОВ "Силікат-1", а гроші нам дає "Струмок". У цьому році вперше ТОВ "Силікат-1" видавав кошти на оранку. Але особисто нам не дали. Ми звернулися до СВК "Струмок" і там нам повернули 750 грн. Хочемо працювати з ними і розірвати всі співпрацю з ТОВ"Силікат-1".

Слова селян підтверджує кримінальне провадження. Згідно з ним 2011-2012 років жителі Ковтунів, Мицалівки та ТОВ "Силікат-1" уклали договори оренди землі на 10 років з орендною платою 4,5%. Згодом виявили, що форми бланків цих договорів хтось змінив. Термін оренди продовжили на 2 роки, а плату зменшили до 3%. Крім того, внесли зміни щодо переходу земельного паю до рідних в разі смерті орендаря.

 
 
Голова сільськогосподарського виробничого кооперативу "Струмок" Сергій Барвет говорить, що тісно спілкується з селянами і намагається вирішити проблему:

"Ситуація болюча для жителів сіл Ковтуни та Мицалівка. Після того як ми домовились з людьми про оренду земельних ділянок, ТОВ "Силікат-1" не давав використовувати землю. У 2012 році ми таки почали обробляти паї. У 2016-му уклали договори оренди близько 140 га землі. Зареєстрували їх у відділі юстиції. Після цього виявилось, що нібито у селян були укладені договори із ТОВ "Силікат-1" на 12 років. по яким відкрито кримінальне провадження за ознакою підробки посадовими особами ТОВ "Силікат-1" договорів оренди . Вони працювали на землі, але не віддавали повну суму орендодавцям. Були випадки, що ми доплачували людям. В кінці 2020-го ТОВ"Силікат-1" масово перестав платити оренду. Дає 3%, а ми - 13%. Вони фінансово тиснуть на людей, щоб ті розривали договори з нами".

  Голова сільськогосподарського виробничого кооперативу "Струмок" Сергій Барвет
Голова сільськогосподарського виробничого кооперативу "Струмок" Сергій Барвет

Заступник директора відділення ТОВ "Силікат-1" в Ковтунах Сергій Сердюк переконує, що договори про оренду землі правомірні і зареєстровані правильно.

"До мене скарги не надходили. Є лист із Держгеокадастру, що договори зареєстровані, правомірні і дійсні до 30 квітня 2024 року. Платимо 12,8% за пай, тобто 11,9 тис. грн. Не знаю, чому люди кажуть, що договори підроблені", - говорить Седрюк.

Проте "Струмок" наполягає на доказах, які підтверджують факт підроблених договорів.

  Адвокат СВК "Струмок" Сергій Барілов
Адвокат СВК "Струмок" Сергій Барілов

"Є відкрита кримінальна справа, якою встановлено, договори, що складені між ТОВ "Силікат-1" і жителями села Ковтуни, підроблені. Дивлячись на матеріали кримінальної справи, думаємо, що винних осіб, які підробили підписи, притягнуть до кримінальної відповідальності, їх посадять на пару років", - говорить адвокат Сергій Барілов.

Зараз ви читаєте новину «Земельний скандал: селяни скаржаться на підроблені договори на паї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути