Ексклюзиви
середа, 29 січня 2020 20:23

Зеленський у розквіті політичних сил, але не вміє спілкуватися з суспільством - Рибачук

Зеленський у розквіті політичних сил, але не вміє спілкуватися з суспільством - Рибачук
Олег Рибачук: Неможливо напрацювати зміни, записуючи відеозвернення з "Тесли". Фото: Тарас Подолян

Президент Зеленський може діяти у межах своїх повноважень. Вони обмежені. А те, що справді турбує громадян, - дороги, доступ до освіти, якість системи охорони здоров'я — це сфера урядової політики. І має виходити з програми політичної партії. А от партій у нас фактично нема.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить Олег Рибачук, колишній віце-прем'єр з питань європейської інтеграції та керівник громадської організації "Центр спільних дій".

"2020-й — рік місцевих виборів. Влада хоче створити президентську вертикаль через префектів, яким пропонували дати великі повноваження. Між ними та місцевою владою виникнуть конфлікти.
Зеленський недаремно відкликав законопроєкт про децентралізацію. Зауваження були і в експертів, і у представників місцевої влади. Мери та депутати видавали спільні заяви. Бо в умовах, які запропоновані у змінах до Конституції, вони не зможуть ефективно працювати в інтересах громад", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Створили інституційного мутанта" - експерт про систему влади в Україні

За його словами, традиція українського законотворення полягає у тому, що ніхто не говорить з усіма зацікавленими сторонами.

"Треба провести консультації, отримати так звану "зелену книгу" (документ, в якому прописані головні напрями державної політики. Його обговорюють із громадськістю, бізнесом. - Gazeta.ua). Досвід із медичною реформою показав: коли влада обговорює зміни з тими, хто буде їх втілювати, то напрацьовує кращі рішення. Й отримує підтримку. Натомість із земельною реформою бачимо - влада збирає фермерів і намагається пояснити, як їм, недолугим, пощастило з такими керманичами.
Не розуміють, що від опонентів можна почути розумні речі. Це ключова проблема президента та його оточення. Він у розквіті політичних сил, але не вміє спілкуватися з суспільством для вироблення державної політики. Неможливо напрацювати зміни, записуючи відеозвернення з "Тесли", - додає Олег Рибачук.

Повне інтерв'ю з Олегом Рибачуком читайте у журналі "Країна" від 30 січня.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський у розквіті політичних сил, але не вміє спілкуватися з суспільством - Рибачук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути