Ексклюзиви
середа, 26 червня 2019 20:23

Зеленський скасував 167 указів: що це дасть

Зеленський скасував 167 указів: що це дасть
Фінансовий експерт Олексій Кущ: Відмінили десятки указів, які можна було не відміняти Фото: Gazeta UA

167 указів попередніх президентів України скасував Володимир Зеленський. Це мало посприяти бізнес середовищу в країні. Чому і навіщо насправді пішов на цей крок пояснив фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Скасовані укази можна розділити на три групи. Перша — укази, які мали викликати активну суспільну реакцію, такі як відміна шкільної форми. Вони скасовані, задля привернення уваги. Друга група - це велика кількість сміття, яке назбиралось в інформаційній базі з 1990-х років. Це десятки указів, які можна було не відміняти. Бо вони перестали діяти, або були ухвалені відповідні закони, або економічна ситуація змінилася і основа для їх реалізації зникла. Прикладом є указ про боротьбу зі спекуляціями, або забезпечення населення дефіцитними продуктами. Зараз зі спекуляцією ніхто не бореться. А дефіцитні продукти всім доступні в дьюті-фрі. Від відміни таких указів нічого не змінюється, подібних можна назбирати ще кількасот", - сказав Кущ.

Експерт вважає, що відміна частини указів таки нестиме користь.

"Укази третьої групи дійсно дають економічний ефект. Це відміна указу про штрафи за порушення касової дисципліни. Там дійсно були драконівські заходи, які застосовувались до бізнесу. Маємо кілька років мораторій на проведення податкових перевірок бізнесу. Вони мають плануватися за рік до здійснення. Кожен підприємець може зайти в базу і побачити, чи потрапив цьогоріч у список перевірок. Але у податкової були шпарини, через які могли перевіряти підприємців. Це перевірки по ПДВ, коли блокувалися податкові накладні, це обіг підакцизних товарів і касові операції. Тобто можна було без попередження завітати у будь-який ресторан або фітнес-центр і виявити порушення касової дисципліни. Штрафи за це були шалені: двократні, п'ятикратні і в розмірі виявленого порушення. Невеликий ресторан міг отримати штраф на десятки, а то і сотні тисяч гривень. Цей указ скасований, тому власники бізнесу в сфері послуг можуть видихати спокійно. Їх перестануть чіпати", - пояснив Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, яку зарплату отримав Зеленський

"Свою роль зіграє указ про один відсоток від вартості за нотаріальні послуги. Раніше намагалися уникати нотаріального засвідчення договорів. Заменшували вартість, вказану в договорі, щоб зекономити на цьому відсотку. Це призводило до послаблення захисту сторін для оскарження договорів у суді. За завірення договору продажу, вартістю кількасот тисяч гривень нотаріус брав одну суму. За завірення такого ж об'єкту з більшою вартістю, отримували більшу сумму. Багато нотаріусів розуміли цю несправедливість, і повертали частину грошей клієнтам. Ще одним таким указом стало мито за купівлю бланків векселів. Окрім вартості самого банку треба було платити ще й 10 відсотків від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Це 1,7 грн за один бланк. Така собі економія, яку навряд-чи хто зможе помітити", - вважає експерт.

"Ми маємо з одного боку політтехнологічну ситуацію, цілі якої додатково підтримати рейтинг президента. З іншої сторони формальну дерегуляцію. Відмінили десятки указів, які можна було не відміняти. Так само бачимо аванс перед парламентськими виборами в надії отримати ще більше голосів і збільшити вірогідність формування однопартійної коаліції", - запевнив фінансовий експерт.

Президент Володимир Зеленський не повинен поводитися з олігархами, як друг. Навпаки, має обрубувати корупційні схеми монополістів. Про це Gazeta.ua сказав журналіст Олекса Шалайський.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський скасував 167 указів: що це дасть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути