Ексклюзиви
середа, 21 березня 2007 20:34

Збої біологічного годинника призводять до депресії

Причиною розвитку маніакально-депресивного психозу та інших психічних розладів може бути неправильна робота біологічного годинника організму. До таких висновків дійшли американські вчені в результаті спостереження за мишами з дефектом гена, що відповідає за щоденну зміну біологічних ритмів.

"Ген біологічного годинника", який був пошкоджений у піддослідних тварин, в нормі відповідає за щоденну активізацію і пригнічення цілого ряду внутрішньоклітинних процесів, а також бере участь в управлінні циклом "сон- активність". Вважається, що в організмі людини цей ген виконує аналогічну роль.

Спостерігаючи за мишами з дефектним геном, учені дійшли висновку, що ці тварини відрізняються від звичайних гіперактивністю і яскраво вираженими маніакальними тенденціями в поведінці. Зокрема, миші-мутанти здійснювали значно більше рухів за одиницю часу та були значно менш полохливі.

Крім того, генетична мутація підвищувала схильність тварин до наркотичної залежності: діставши доступ до кокаїну, миші з дефектним геном вживали наркотик значно частіше, ніж звичайні.

Ученим вдалося нормалізувати поведінку мишей ін"єкціями з ДНК нормального гена в мозок тварин. Проте, попереджають учені, використовувати такі методики для лікування людей неможливо, повідомляє Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Збої біологічного годинника призводять до депресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути