Ексклюзиви
неділя, 11 листопада 2007 11:44

Збірку діалектизмів "Чільце" видали на Прикарпатті

На Прикарпатті вийшло у світ перше з часів Івана Франка видання слів-діалектизмів "Чільце" (чільце означає відбірне жито) фольклориста і етнографа Михайла Буджака.

До книжки увійшли також приказки, прислів"я, порівняння. За словами автора, така книжка не видавалася ще з часів Івана Франка, коли Каменяр видав у світ "Галицько-руські народні приповідки".

В "Чільце" вміщено ті народні афоризми, які автор записував протягом 70-90-х років минулого століття і які укладено за традиційним історико-тематичним принципом.

Книга складається з дев"яти тематичних розділів, до яких увійшли кращі зразки паремій, що не друкувалися в традиційних альманахах, окремих книгах, а також нові приказки, прислів"я. Окремо у книжці вміщено словник діалектних малозрозумілих слів.

Слова-діалекти подані так, як вони вживаються в тому чи іншому регіоні із збереженням мовностилістичних особливостей. Першоджерелом для книги були пересічні українці, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Збірку діалектизмів "Чільце" видали на Прикарпатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути