Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2007 14:55

Заклик до вбивства євреїв і циган суд визнав "свободою слова"

Ризький окружний прокурор Ієва Гаранча ухвалила рішення закрити кримінальну справу про розпалювання національної ворожнечі, збуджене проти молодого неонациста Андріса Йорданса, оскільки його заклик до знищення євреїв і циганів є проявом "свободи слова".

Під час дискусії, присвяченої майбутньому ходу ветеранів Латиського легіону 16 березня 2007 року, Йорданс, зокрема, заявив російською мовою: "Євреї. жиди і цигани - вони нелюди. Якщо у людини гангрена, то ви намагаєтеся її лікувати або відразу відріжете. Якщо гангрена в населенні, то це треба відрізувати". Виступ радикала був знятий на відеокамеру.

Після дискусії депутати Ризької думи Віктор Глухов і Владислав Рафальський звернулися в прокуратуру з проханням призвати Йорданса до відповідальності. Проти неонациста було збуджено кримінальну справу "за розпалювання ненависті і національної ворожнечі".

При цьому незалежний експерт в своєму звіті визнав, що вислови Йорданса є пропагандою ідей, що викликають ворожнечу між етнічними групами і містять вказівку на необхідність обмежити право на життя.

Проте минулого тижня прокурор Ієва Гаранча ухвалила рішення закрити справу "за відсутністю злочинного діяння".

Прокурор порахувала, що організатори дискусії спровокували молоду людину і не дали йому можливість пояснити свою позицію. До того ж, на питання він відповідав по-російськи, тому він міг невірно використовувати окремі слова.

Прокурор вважає, що Йорданс не мав на увазі "усвідомленого обмеження" або "створення переваг для етнічної групи", а лише висловив "вказівку" по обмеженню прав євреїв і циганів. Там же, де йдеться про чищення, неможливо визначити, про яку саме групі говорив Йорданс, вважає Гаранча.

За офіційним вироком прокурора Ієви Гаранчи, Андріс Йорданс просто "виражав свої погляди, таким чином реалізовуючи права індивіда, передбачені Конституцією і нормами міжнародного законодавства, а саме: Європейській конвенції по захисту прав людини і основних свобод". У першому пункті 10-ої статті цього документа йдеться про право на свободу думок, отримання і розповсюдження інформації, пише латвійська газета "Час".

Зараз ви читаєте новину «Заклик до вбивства євреїв і циган суд визнав "свободою слова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути