неділя, 28 січня 2018 11:38

"Заходять якось Цой, Висоцький і Булгаков у криївку" - соцмережі обговорюють пост В'ятровича

"Заходять якось Цой, Висоцький і Булгаков у криївку" - соцмережі обговорюють пост В'ятровича
Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що не пропонував забороняти ні Цоя, ні Висоцького. Фото: qha.com.ua

Не пропонував забороняти ні Цоя, ні Висоцького. Дискусію про можливість використання Росією певних діячів культури минулого занесло в бік.

Про це у Facebook написав Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. Так прокоментував дискусію, яку викликав його попередній пост про те, що всі представники російської культури носять у собі ген "русского мира".

"Дискусію занесло в бік: можна чи не можна їх забороняти, якщо так - то кого саме. Не пропонував забороняти ні Цоя, ні Висоцького, ні когось іншого, крім тих, хто нині відверто підтримує російську агресію. Повторю: треба лиш не забувати, як їх можуть використати", - написав В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона "бандерівської ідеології": В'ятрович попередив Польщу

Він додав, що напис на пачці цигарок "Куріння вбиває" - це не заборона курити, а застереження про можливі наслідки.

"Він стосується не лише цієї пачки, навіть не лише цього бренду, а куріння вцілому", - вважає.

Користувачі соцмереж кілька днів продовжують обоговорювати пост історика про Цоя і Висоцького.

"Накинулись на Володю В'ятровича через Висоцького. Дивно, як люди не хочуть розуміти, що живуть у світі, який змінився! Мене ще в юності вражали люди, які називали своєю Вітчизною Радянський Союз. Вони споживали радянську культуру в силу жахливої культурної глухоти, просто не хотіли ні на зірки дивитися, ні в собі розбиратися. І саме цю культурну глухоту вони зараз захищають, не розуміючи простої речі: Висоцький - це не тільки їхнє минуле, а й культурна спадщина іншої країни, чужої цивілізації. І ця цивілізація теж залишилася для нас усіх в далекому минулому. Далекому не по часу - по суті", - пише публіцист Віталій Портніков.

"Відчепіться від В'ятровича. Ніхто у вас їх (Цоя і Висоцького) не забирає. За великим рахунком усі ці зойкання – типове "оскорбление чувств верующих". Ви тільки вже кілька днів самі собі в цьому зізнатися не годні. Висоцький для вас – ікона. Інакше б не йорзали так. І Цой ікона – але вже для молодших. Уже вмирати пора, а ви досі не подорослішали, - пише письменник і перекладач Андрій Бондар.

"Ставлення до творчості Висоцького чи Цоя - питання особисте, але поки наша інтелігенція розводитиме суперечки на цю тему, нас русифікуватимуть гурт "Время и стекло", а також російськомовні відео-блогери ютуба, що набирають мільйони переглядів. Бо Висоцький та Цой - вже історія. Як і Пушкін. Не думаю, що хтось у сучасній Україні русифікувався завдяки Пушкіну. А от російськомовний маскульт працює і далі", - зауважує політолог Петро Олещук.

"Можна довго сперечатися про те, що він сказав, подумав, мав на увазі або як інші розцінили його слова. Можна безвихідно міркувати про колоніях, метрополії і як видавити з себе раба. Можна порівнювати Пушкіна і Шевченка, Донцова і Липинського, і навіть кита і слона. А можна зрозуміти одне, що такі корисні ідіоти як В'ятрович, Ніцой і Фаріон, відштовхують сьогодні від української національної ідеї десятки тисяч співгромадян ", - написавши заходів Дніпра Борис Філатов.

Роман Пелех на сторінці у соцмережі іронізує:

"Заходять якось Цой, Висоцький і Булгаков у криївку...".

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що всі представники російської культури носять у собі ген "русского мира". "Не всі щупальця "русского мира" такі огидні і очевидні, як совок і московська церква. Деякі більш симпатичні, вишукані та респектабельні, але не менш небезпечні. "Іроніясудьби", восьмоємарта, булгакови, пугачови, і навіть висоцькі і цої в руках Кремля - ефективні інструменти нагадування про єдиний культурний простір та інструменти його відтворення", - написав Вятрович.

Зараз ви читаєте новину «"Заходять якось Цой, Висоцький і Булгаков у криївку" - соцмережі обговорюють пост В'ятровича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути