Ексклюзиви
пʼятниця, 18 січня 2008 15:12

За наказом японської влади китобої звільнили захоплених екологів

Однак активісти захисту довкілля обіцяють продовжувати протести й перешкоджати полюванню японського судна на китів біля Антарктики.

Протистояння між екологами та японськими китобоями триває. Команда судна "Юсін-мару-2" відпустила двох активістів радикальної екологічної організації "Сі шеперд" – "Пастух морів", чиє однойменне судно супроводжує китобоїв, щоб перешкодити полюванню.

Японські моряки захопили австралійця і британця у вівторок. Матроси стверджують, що екологи кидали на палубу пляшки з кислотою, а потім намагалися незаконно пробратися на корабель. Представники "Сі шеперд" відкидають ці звинувачення й кажуть, що їхні соратники піднялися на борт, щоб передати капітану китобійного судна петицію з вимогою припинити відстріл морських ссавців. Однак активістів спершу прив"язали до щогли, а потім відвели до трюму. Екологів звільнили за наказом японської влади. Їх забрав австралійський прикордонний корабель.

Нобутака Мачімура, секретар кабінету міністрів Японії: "Двох активістів, яких затримали на японському китобої, перемістили на австралійське судно "Океанік вікінг", а звідти – на корабель "Сі шеперд".

Незважаючи на інцидент, екологи налаштовані й далі рішуче перешкоджати полюванню на китів. Організація "Сі шеперд" відома своєю радикальною позицією й торік її представники багато разів заявляли, що будуть таранити китобоїв. Японські моряки мають намір забити 935 китів-смугастиків і 50 китів-фінвалів. Японія стверджує, що такі дії мають дослідницьку мету. Однак природоохоронці переконані, що про науку не йдеться й Токіо таким чином намагається зберегти свою китобійну промисловість, сподіваючись, що міжнародний мораторій на китове полювання, прийнятий понад 20 років тому, скасують, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «За наказом японської влади китобої звільнили захоплених екологів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути