Ексклюзиви
четвер, 03 липня 2008 19:10

За кілограм чорниці платять 8 гривень

Автор: фото: Світлана ДУШИК
  У селі Полісся Сосницького району Чернігівщини Олександра Дятловська зважує чорниці. Жінка приймає ягоди вдома. За два дні їй здали 100 кілограмів
У селі Полісся Сосницького району Чернігівщини Олександра Дятловська зважує чорниці. Жінка приймає ягоди вдома. За два дні їй здали 100 кілограмів

Пенсіонери з райцентру Сосниця на Чернігівщині збирають чорниці в селі Полісся за 20 км від райцентру. Проїзд рейсовим автобусом для них безкоштовний.

— Нас збирається компанія чоловік десять, — розказує  Антоніна Бундак, 69 років. — О 5 ранку сідаємо на автобус. До трьох годин дня, коли він повертається у Сосницю, встигаємо набрати літрів по сім. Вторгувала вже 83 гривні.

Жінка продає ягоди знайомим, під замовлення. Їздитиме, доки знаходитиме добрі галявини з чорницями.

— Продавати ягоди можна й у Поліссі, — веде далі пенсіонерка. — Заготівельники чатують прямо біля автобуса. Але платять мало — по 8 гривень за кіло. У Сосниці продаю по 16. Минулого року за сезон наторгувала 600 гривень. Збирати чорницю важко. Вона дрібненька, довго відерце не наповнюється.

Місцеві жителі у лісі майже щодня.

— З 8 ранку збираємо ягоди, — говорять сестри 13-річна Альбіна Грицай і Аліна Бідна, 14 років. Дівчата живуть у сусідньому селі Матвіївка, що за 4 км від ягідників. Їздять велосипедами. — Нам уже батьки казали, що досить. Та ми все одно поїхали. За день можна вторгувати 35–40 гривень.

Торік дівчата заробили на чорницях по 400 грн.

36-річний Володимир Надточій із Волинки приїхав із саморобним пристроєм.

— Моя мати швидко бере ягоди руками, а в мене не виходить, — говорить чоловік. — Змайстрував собі смикалку. Якщо провести нею по кущу, то ягоди залишаються в коробці.

Саморобні смикалки, або бралки, місцеві умільці продають і на базарі. Просять від 50 грн.

Цього року в Поліссі працюють три пункти прийому чорниць. Один — у магазині. Два — у дворах, поряд із лісом. Селяни бідкаються, що ціна за кілограм не піднімається вище 8,5 грн. Торік приймали удвічі дорожче.

— Ягід набагато менше, ніж минулого літа, — розповідає 38-річна Олександра Дятловська. За два дні до її пункту прийому принесли 100 кг чорниць. — Ягоди зважую і одразу віддаю людям гроші. Тоді приїжджає машина і забирає. Знаю, що ділять їх на три сорти. Із найкращого роблять чорнильні фарби, з другого сорту — ліки, а з третього — йогурти.

Приймають у селах Чернігівщини і лисички. По 19 грн за кілограм.

Зараз ви читаєте новину «За кілограм чорниці платять 8 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути