пʼятниця, 26 вересня 2008 14:12

За рік на залізничних шляхах гине близько 150 осіб

За рік на залізниці гине близько 150 осіб. У середньому на одну локомотивну бригаду за її трудову діяльність із водіння складів на залізниці припадає 2,5 нещасних випадків зі смертельними наслідками. Такі дані консорціуму "Менеджмент консалтинг груп" (МКГ).

Як повідомили у МКГ, популяризація правил безпеки громадян на залізничному транспорті України - це тільки один із елементів вирішення проблеми забезпечення безпеки життєдіяльності людей, як безпосередньо на залізничному транспорті, так і в зоні проходження залізничних шляхів і об"єктів залізничної інфраструктури.

Статистика нещасних випадків з участю громадян на залізниці свідчить, зазначили у консорціумі, що найбільші проблеми наявні не у зонах врегульованого доступу до залізничних об"єктів, таких як пасажирські станції, впоряджені пішохідні переходи через шляхи, автомобільні переїзди. У таких місцях залізничники "мають реальну можливість і інформувати громадян про небезпеку, і чітко управляти потоком людей".

За даними МКГ, найбільша кількість нещасних випадків з участю громадян трапляється не на цих зонах, а в місцях стихійного перетину громадянами залізничних шляхів, в яких люди, мешкаючи в районі залізниці, систематично свідомо порушують окремі положення правил безпеки громадян на залізничному транспорті.

"Кожний сподівається, що він встигне перебігти перед поїздом і з ним нічого страшного не станеться. І мало хто думає про те, що травми від екстреного гальмування можуть отримати пасажири, що їдуть у поїзді. Проблема безпеки громадян полягає і в забезпеченні безпеки пасажирів, які їдуть у приміських пасажирських поїздах... Я можу навести ряд прикладів, коли кидають під час руху металолом із вагонів, метал потрапляє під колесо і ці вагони стають упоперек шляху. І якщо машиніст унаслідок якихось причин не помітить цей металолом, то наслідки можуть бути найкатастрофічнішими", - зазначив заступник начальника Придніпровської залізниці Сергій Савченко.

У МКГ до того ж наголосили, що такі систематичні порушення "не завжди пов"язані з тим, що люди не усвідомлюють небезпеку, яка їм загрожує". "Просто у них або немає альтернативи цьому порушенню, або альтернатива дуже складна, а звичка до зневаги правилами дуже укорінилася", - вважають у консорціумі.

Проблема порушення правил безпеки на залізничному транспорті має, вважають у МКГ, як об"єктивні, так і суб"єктивні чинники. "Мені не хотілося б принижувати роль суб"єктивних чинників, адже соціальна відповідальність звичайного українця досить низька, але все ж більш значущу роль відіграють саме об"єктивні чинники, які створюють базу для порушення правил, і правила порушуються, коли "внутрішні гальма", прямо пов"язані з суб"єктивними чинниками, відмовляють", - заявив, керівник експертної групи консорціуму Дмитро Подтуркін.

У зв"язку з цим залізничники ухвалили рішення розробити регіональну програму, пов"язану з безпекою руху на Придніпровській залізниці і загалом по Дніпропетровській області, в тому числі на автомобільних дорогах. "Тому що основні ДТП трапляються саме там, управління готове сприяти реалізації і прийняттю цієї програми", - наголосив заступник начальника управління транспорту, зв"язку і дорожнього будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації Олексій Рудвольга, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ

Зараз ви читаєте новину «За рік на залізничних шляхах гине близько 150 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути