Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2008 17:01

За 5 років вся вода на Хмельниччині може стати непридатною для вживання

За п"ять-десять років воду з криниць Хмельниччини не можна буде пити. Через їхню спрацьованість і неправильне розташування колодязів у воду потрапляють мінеральні добрива, отрутохімікати та відходи життєдіяльності людини. Немовлята від такої води одразу хворіють, а от старшим незабаром загрожують справжні епідемії.

Воду з криниць Хмельниччини пити небезпечно. За останні роки її якість значно погіршилася. 94 відсотки сільського населення області не мають водогону. Тому люди змушені користуватися криницями, більшість з яких викопані ще на початку заснування села.

Санепідеміологи контролюють якість води лише в громадських криницях, у приватних – не мають права. Їх будують поруч із туалетами, вигрібними ямами, гноярками та недалеко біля складів з отрутохімікатами. Така вода стає причиною жовчнокам"яної хвороби, виразки, дизентерії, черевного типу та холери. Лідирує в списку хвороб вірусний гепатит А.

Микола Гордєєв, завідувач відділенням комунальної гігієни Хмельницької обласної санітарно-епідеміологічної станції: "Високий вміст нітратів веде до виникнення захворювання у дітей, так звана водно-нітратна медгемоглобінімія, при використанні цієї води для приготування дитячих сумішей".

Обласні можновладці кажуть, через 5-10 років воду з поверхневих криниць пити не можна буде зовсім. Тому, аби не було епідемій, треба терміново прокладати водогони та бурувати свердловини. Чиновники розробили програму, що вирішить водне питання. Але грошей на це немає.

Поки влада шукає гроші, епідеміологи радять людям не пити некип"яченої води і частіше перевіряти її якість у приватних криницях, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «За 5 років вся вода на Хмельниччині може стати непридатною для вживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути