пʼятниця, 09 листопада 2007 12:09

Вперше в Україні православна церква Московського патріархату відповість в суді

Проти неї виступатиме Чернігівський історичний музей, одну з будівель якого півтора роки пікетували віруючі під керівництвом священиків. За церкву сперечалися два патріархати, а заручником виявився музей - його експонати за заблокованими дверима півтора роки їла моль і шашіль. Сьогодні цінності звільнили з міліцією.

Понад мільйон гривень коштують експонати Чернігівського історичного музею імені Тарновського, які півтора роки були заблоковані в церкві святої Катерини - колишньому приміщенні музею. За цей час одяг і меблі 18 сторіччя потрощилимоль і шашіль. Національному музейному фонду нанесені збитки, які хтось повинен сплатити.

"Музей подаватиме судовий позов про відшкодування. Я так думаю, що проти Української православної церкви Московського патріархату в лиці Чернігівської Єпархії як блокувальника цього приміщення", - сказав директор Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського Сергій Лаєвський.

Точну суму збитків назве спеціальна комісія. Для її неупередженої роботи - працівники музею описали своє майно у присутності міліції і експертів Торговельно-промислової палати. Більше в церкву нікого не пустили. Вартові порядку стверджують, що зайти сюди без перешкод їм допоміг випадок. Днями суд відмінив рішення місцевої влади про передачу храму Київському патріархату, а оскаржити його ще не встигли.

Валерій Ноник, начальник Чернігівського обласного управління внутрішніх справ: "Відмінено рішення - аналогія підказує, що це вже є музеєм. Це державна цінність. І ми винні вже були відреагувати згідно з чинним законодавством."

Зараз зіпсовані цінності загромаділі кабінет директора музею. Обіцяного замість церкви нового приміщення обласна рада досі не дала. Втім, покласти ці речі в будь-яку експозицію зараз - небезпечно. Моль і шашіль з них вщент знищать сусідні колекції, повідомляє news.gala.net.

Зараз ви читаєте новину «Вперше в Україні православна церква Московського патріархату відповість в суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути