четвер, 25 жовтня 2007 16:09

Влада М"янми звільнила лідера демократичної опозиції після 12 років домашнього арешту

Аун Сан Су Чжі, яка очолює демократичну опозицію М"янми, в четвер вперше за останні три роки покинула свій будинок в Рангуні. Протягом 12 років військові тримали її під домашнім арештом.

Американський дипломат з Рангуна повідомив з посиланням на місцеві джерела, що Су Чжі могла попрямувати на зустріч з представником керівництва країни, спеціально призначеним для переговорів з нею. Раніше хунта заявляла, що за певних умов готова до діалогу з своїми політичними супротивниками.

За словами дипломата, автомобільний кортеж відвіз Су Чжі з будинку близько 14:00 за місцевим часом. Ймовірно, вона відправилася на зустріч з У Аун Чжі - заступником міністра праці, на яку уряд поклав відповідальність за контакти з лідером опозиції. У Аун Чжі користується репутацією поміркованого політика. Раніше джерела в армії повідомили, що Су Чжі покинула будинок в середу ввечері і на військовому вертольоті вилетіла в столицю країни - Нейп"єдо.

Аун Сан Су Чжі народилася 19 червня 1945 року, вона є дочкою першого лідера незалежної Бірми (так раніше назвалася країна) Аун Сану, убитого в 1947 році. Вона закінчила Оксфордський університет, а потім очолила опозиційну Національну лігу за демократію.

У 1989 році ліга виграла перші вільні багатопартійні вибори в країні, проте військові не захотіли поступатися владою. У 1989 році Су Чжі опинилася під домашнім арештом, де пробула до 1995 року. Хунта ще двічі переводила її під домашній арешт - з 2000 по 2002 і з травня 2003 до теперішнього часу. У 1991 році їй була присуджена Нобелівська премія миру, проте виїхати з країни і отримати нагороду Су Чжі не вдалося. NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Влада М"янми звільнила лідера демократичної опозиції після 12 років домашнього арешту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути